Hopp til innholdet
  • Food & Drinks
  • · Vinbaren

Delikatesser fra Vinbaren – Britannia Kaffe fra Pala kaffebrenneri

Ukens anbefaling: hver uke får du en anbefaling på fantastiske råvarer og produkter som du enten kan ta med deg hjem eller nyte i Vinbaren.

Artikkel · 3 min lese

Utstyret teller, men hjelper så lite uten gode, ferske, nybrente kaffebønner. Ukens anbefaling forrige uke var olivenolje fra Tenuta San Guido, denne uken er det Britannia Kaffe.

Britannia Coffee from Pala

Etiopia blir ofte kalt kaffens hjemland. Det eldste sporet etter kaffe finner vi i en 1500 år gammel vandrehistorie fra nettopp Etiopia. En gjeter oppdaget at geitene sine ikke fikk sove etter å ha spist noen røde bær fra en busk. Dette fortalte han til en munk, som gjorde det til en vane å helle varmt vann over bærene, og med denne drikken kunne han lettere holde seg våken under bønnestundene.

Britannia Coffee from Pala

I Norge er det mange som omtaler kaffe som selve nasjonaldrikken vår, selv om akevitten gjerne skulle hatt et ord med i laget der. Nordmenn drikker nest mest kaffe i verden, kun slått av finnene, og det drikkes klart mest kaffe i Midt-Norge, hvor tre av fire tar seg en kopp daglig. Da er det kanskje ikke så rart at noen av landets beste kaffebrennerier holder til akkurat her. 

Britannia Coffee from Pala

For Britannias egen kaffe samarbeider vi med Pala kaffebrenneri. Det er et lite håndverksbrenneri som ligger i Trondheim, og ble startet av Idar Ellingsen høsten 2017. Idar har jobbet profesjonelt med kaffe i snart 20 år, og har en unik råvare- og fagkunnskap. Han er også en premiert barista med to norgesmestertitler. 

Britannia Coffee

Pala tilbyr sesongbasert og sporbar kaffe av høy kvalitet, med tydelige og spennende smaksprofiler fra hele verden, med hovedfokus på Afrika og Sør- og Mellom-Amerika. De jobber med kaffebønder og produsenter som holder en høy standard og som er ekstra oppmerksomme i prosessene med dyrking, plukking, prosessering og tørking. Ved å gi bøndene en rettferdig betaling for arbeidet de gjør, sikrer man samtidig gode levevilkår lokalt. I Pala sin kaffe skal ikke brenneprosessen være for fremtredende i sluttresultatet, og kaffen brennes på en slik måte at de naturlige kvalitetene i råvaren fremheves. De ulike kaffetypene brennes ulikt og får sin helt unike brenneprofil. 

Britannia Coffee

Opprinnelsen til Britannias kaffe vil variere med sesongene for ulike kaffetyper og steder. For tiden benytter vi oss av en colombiansk kaffe fra gården Aguas Claras, i Guadalupe. Colombia er et av verdens mest interessante, varierte og spennende kaffeland. Man kan finne veldig mange forskjellige smaksprofiler, alt fra kraftige og sjokoladepregede, til søte, fruktige og florale eller syrlige og friske. Dette er mye takket være landets geografi og dets varierte mikroklima. Aguas Claras er fem hektar stor og ligger mellom 1700 og 1800 meter over havet.

Britannia Coffee from Pala

Kaffebonden Jaiber Joven jobber i pakt med naturen og med en tydelig bevissthet rundt miljøpåvirkning og klimautfordringer. Han produserer hovedsakelig bønner av kaffesorten Caturra, som gir en fin sødme og smaksrikdom. Kaffebærene blir håndplukket, og sorteres grundig; ingen overmodne, undermodne eller skadede bær kommer med. Kaffen blir så fermentert og modnet, 14 til 16 timer, før den blir vasket, sortert igjen, renset i rent vann og tørket. Tørkingen tar normalt åtte til ti dager. 

Britannia Coffee from Pala

Pala brenner denne kaffen slik at den får en relativt kontinental stil som passer godt inn i Vinbaren og Britannia sin profil, samtidig som den beholder litt av det vinøse og fruktige som mange forbinder med moderne kvalitetskaffe. Partiet vi har inne nå ble brent den 20. mai, helt ferskbrent kaffe med andre ord, slik at alt ligger til rette for en deilig smaks- og kaffeopplevelse. Britannias fremste vinkelnere har smakt seg frem til denne kaffen og beskriver aromaen som floral, med en dypere, jordlig kompleksitet. Smaken beskrives som rik og fyldig med skogsbær, nøtter, mørk sjokolade og et hint av løvskog. 

Britannia Coffee from Pala

Du kan også oppleve kaffen vår i Vinbaren, hvor vi gjerne serverer en perfekt brygget presskanne på vår egen kaffe.

Vi serverer utvalgte delikatesser og charcuterie gjennom hele åpningstiden vår. Følg med på ukens anbefaling fremover, for fantastiske råvarer, produkter og anbefalinger. Ta del i historiene og opplev noe nytt hver uke.

stocked shelves at Vinbaren deli, located in the basement at Britannia Hotel
Britannia Hotel's open wine cellar, Vinbaren, lined by 10,000 of the world's best bottles of wine.

I tillegg til nærmere 2.000 forskjellige viner, kan du hos oss i Vinbaren nyte både te og kaffe, ulike gode alkoholfrie alternativer, samt andre spesielt utvalgte drikkevarer gjennom hele åpningstiden vår.

a bag of deli items from Vinbaren

Hver uke lager vi en egen Weekender-pakke for to personer der vi samler noen spennende produkter til helgen slik at man kan kose seg litt ekstra når det går mot ukeslutt. Innholdet i denne vil variere hver uke etter sesong og kokkenes kreativitet. For å se hva denne ukens Weekender inneholder, besøk Vinbarens facebook side her (oppdateres med denne ukens innhold hver onsdag).

Publisert 26. mars 2021

Få det nyeste først

Bli med på Britannia-listen for å motta nyheter og invitasjoner til eksklusive arrangementer.