Hopp til innholdet
  • Food & Drinks
  • · Vinbaren

Delikatesser fra Vinbaren – Britannia Rooftop Honey

Ukens anbefaling: hver uke får du en anbefaling på fantastiske råvarer og produkter som du enten kan ta med deg hjem eller nyte i Vinbaren.

Artikkel · 2 min lese

På Britannia feirer vi daglig det rike mangfoldet av fantastiske råvarer som vi finner i Trøndelags skoger, fjell, elver, fjorder, åkrer, drivhus og frukthager. Hver uke får du en anbefaling på fantastiske råvarer og produkter som du enten kan ta med deg hjem eller nyte i Vinbaren.

britannia honey

Denne gangen skal vi ikke dra langt av sted. På taket av Britannia Hotel står det bikuber, og ukens anbefaling fra Vinbaren er honningen disse gir oss – vår egen Britannia Rooftop Honey, laget i samarbeid med de urbane birøktere, Heier du Rietz.

the view from the roof of Britannia Hotel

Lindetrærne i nærområdet gir honningen en flott preg av mint og karamell.

Alexander Du Rietz, Urban Beekeeper

Honning har alltid vært en ettertraktet vare. Navnet kommer fra det germanske ordet honang, som betyr «den gylne». Bier omdanner sukkerholdig nektar fra blomster og planter til et smakfullt, tyktflytende og gyllent søtstoff. Fargen, aromaen og smaken på honningen varierer en hel del, avhengig av hvilke vekster biene har tilgang til. I Britannias egen honning gir byens grønne lunger og spesielt lindetrærne et flott preg av mint og karamell.

Harvesting of Britannia Rooftop Honey in Trondheim
Britannia sin egen honningproduksjon på toppen av hotellet, med spiret i Nidarosdomen i bakgrunnen.

Biene blir faktisk regnet som hellige mange steder i verden, og honning står ofte sentralt i religion, folketro og viktige ritualer. Det tidligste tegnet på at mennesker har sanket og brukt honning finner vi i 12 000 år gamle hulemalerier som kan sees og oppleves nær Valencia i Spania. Mennesket lærte seg etter hvert å utnytte bienes arbeid, mer direkte, og i minst 9000 år har man drevet med birøkt. De eldste sporene av birøkt er funnet i det nordlige Afrika, mens det i Norden er funnet spor etter birøkt så langt tilbake som i sen vikingtid, altså rundt 1000-tallet.

Britannia Honey production
Birøkter Alexander Du Rietz sammen med hotellets egen frokostsjef Øivind Tiller.

Det er et fascinerende holdbart produkt biene lager for oss, og et tydelig bevis på dette finner vi på jordbruksmuseet i Dokki i Egypt; verdens eldste kjente honning i to krukker fra cirka 1400 år før vår tidsregning, som etter sigende fortsatt er i brukbar forfatning..

tapping of Britannia Rooftop Honey
Hotellets Executive Head Chef, Espen Aunaas, sørger personlig for å tappe og pakke glassene med honning og sikre kvaliteten på vår egen Britannia Rooftop Honey.

Vår honning er noe ferskere, men fremdeles rimelig holdbar. En lett gyllen, glatt og fin honning, et rent og naturlig trøndersk produkt. Vi anbefaler at du oppbevarer den kjølig. Husk at honning ikke må gis til barn under 12 måneder. Stikk innom vår lille delikatessebutikk, i Vinbaren på Britannia, for en smak av honning.

Vi serverer utvalgte delikatesser og charcuterie gjennom hele åpningstiden vår. Følg med på ukens anbefaling fremover, for fantastiske råvarer, produkter og anbefalinger. Ta del i historiene og opplev noe nytt hver uke.

stocked shelves at Vinbaren deli, located in the basement at Britannia Hotel
Britannia Hotel's open wine cellar, Vinbaren, lined by 10,000 of the world's best bottles of wine.

I tillegg til nærmere 2.000 forskjellige viner, kan du hos oss i Vinbaren nyte både te og kaffe, ulike gode alkoholfrie alternativer, samt andre spesielt utvalgte drikkevarer gjennom hele åpningstiden vår.

a bag of deli items from Vinbaren

Hver uke lager vi en egen Weekender-pakke for to personer der vi samler noen spennende produkter til helgen slik at man kan kose seg litt ekstra når det går mot ukeslutt. Innholdet i denne vil variere hver uke etter sesong og kokkenes kreativitet. For å se hva denne ukens Weekender inneholder, besøk Vinbarens facebook side her (oppdateres med denne ukens innhold hver onsdag).

Publisert 27. april 2021

Få det nyeste først

Bli med på Britannia-listen for å motta nyheter og invitasjoner til eksklusive arrangementer.