Hopp til innholdet
  • Food & Drinks
  • · Vinbaren

Delikatesser fra Vinbaren – Olivenolje fra Tenuta San Guido

Ukens anbefaling: hver uke får du en anbefaling på fantastiske råvarer og produkter som du enten kan ta med deg hjem eller nyte i Vinbaren.

Artikkel · 2.5 min lese

På Britannia feirer vi daglig det rike mangfoldet av fantastiske råvarer som vi finner i Trøndelags skoger, fjell, elver, fjorder, åkrer, drivhus og frukthager. Hver uke får du en anbefaling på fantastiske råvarer og produkter som du enten kan ta med deg hjem eller nyte i Vinbaren.

Olive Oil Tenuta San Guido
Bilde: Svein Lindin

Alle trenger en skikkelig god olivenolje til kjøkkenet – Ukas anbefaling fra oss er olivenolje fra Tenuta San Guido, i Bolgheri. De lager ikke bare fremragende rødvin - slik som Sassicaia, Guidalberto og Le Difese - men også fantastisk god jomfruolje i klassisk, toskansk stil. Oljen er selvsagt kaldpresset, eller «estratto a freddo» som italienerne sier.

Olive Oil Tenuta San Guido
Bilde: Svein Lindin

Eiendommen San Guido har laget vin siden slutten av 1940-tallet, men frem til slutten av 60-tallet ble vinen kun drukket på gården som ligger ute ved kysten av Toscana. De første flaskene kom kommersielt for salg i 1968. Den fikk navnet Sassicaia, og er regnet som den første såkalte supertoskaneren; en vin av høy kvalitet, men som brøt med eller falt utenfor lovverket, blant annet på grunn av bruken av internasjonale druesorter, i dette tilfellet hovedsakelig cabernet sauvignon. I dag er Sassicaia en av Italias mest kjente rødviner, men det er ikke like godt kjent at de også lager olivenolje av skyhøy kvalitet. Olivene kommer fra åssidene rundt byen Livorno, hvor San Guido dyrker oliventresortene Leccino, Moraiolo, Pendolino og Frantoio.

Olive Oil Tenuta San Guido
Bilde: Svein Lindin

For å kunne kalle en olivenolje for jomfruolje, eller såkalt extra virgin olivenolje, må den være kaldpresset. Den må dessuten være laget av ren fruktsaft av oliven, uten tilsetninger, innblandinger, kjemikalier eller industriell raffinering. Dessverre er mye av olivenoljen som selges rundt om i verden i dag av heller tvilsom kvalitet. Det kan være snakk om manglende råvarekvalitet og iblanding av andre komponenter for justering av lukt, smak og syrenivå. Ofte ser man samtidig mangelfull merking og dårlig egnet emballasje. Kvaliteten blir ikke ivaretatt. Det kan altså være lurt å legge noen ekstra kroner i flasken med olivenolje, gitt at man samtidig vet noe om kvaliteten og opprinnelsen.

Olive Oil Tenuta San Guido
Bilde: Svein Lindin

Alt starter med råvarekvaliteten, og en god olje er fremstilt av ferske, perfekt modne oliven av høyeste kvalitet. Oljen er som nevnt produsert av ren fruktsaft uten tilsetninger, og den gjennomgår strenge kvalitetskontroller, også med krav til merking av opprinnelsessted og produsent. Den må tappes på flasker av mørkt glass, som bevarer kvaliteten og et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter. De beste oljene produseres naturlignok i begrensede mengder. De er ettertraktede, og det er ikke til å unngå at etterspørselen også påvirker prisen.

Olive Oil Tenuta San Guido
Bilde: Svein Lindin

Olivenoljen fra San Guido har en intensitet og konsentrasjon i smaken som bringer et smil til munnen, og som løfter måltidet. Vi anbefaler at du prøver den til en nystekt italiensk pizza eller et nybakt surdeigsbrød. San Guido anbefaler den også til supper, bruschetta, salater og grønnsaker. Ukens anbefaling er altså deilig olivenolje fra Tenuta San Guido, som kan kjøpes i Vinbaren til kroner 475,-.

Vi serverer akkurat denne olivenoljen sammen med vårt surdeigsbrød i Vinbaren, hele denne uken, og du kan selvfølgelig få en smaksprøve om du ønsker det. Følg med videre på ukens anbefaling, for fantastiske råvarer, produkter og anbefalinger. Ta del i historiene og opplev noe nytt hver uke.

Vi serverer utvalgte delikatesser og charcuterie gjennom hele åpningstiden vår. Følg med på ukens anbefaling fremover, for fantastiske råvarer, produkter og anbefalinger. Ta del i historiene og opplev noe nytt hver uke.

stocked shelves at Vinbaren deli, located in the basement at Britannia Hotel
Britannia Hotel's open wine cellar, Vinbaren, lined by 10,000 of the world's best bottles of wine.

I tillegg til nærmere 2.000 forskjellige viner, kan du hos oss i Vinbaren nyte både te og kaffe, ulike gode alkoholfrie alternativer, samt andre spesielt utvalgte drikkevarer gjennom hele åpningstiden vår.

a bag of deli items from Vinbaren

Hver uke lager vi en egen Weekender-pakke for to personer der vi samler noen spennende produkter til helgen slik at man kan kose seg litt ekstra når det går mot ukeslutt. Innholdet i denne vil variere hver uke etter sesong og kokkenes kreativitet. For å se hva denne ukens Weekender inneholder, besøk Vinbarens facebook side her (oppdateres med denne ukens innhold hver onsdag).

Publisert 18. mai 2021

Få det nyeste først

Bli med på Britannia-listen for å motta nyheter og invitasjoner til eksklusive arrangementer.