• Food & Drinks
  • · Speilsalen

Trondheim: En lysende og stjerneklar fremtid

Under fjorårets Michelin-utdeling i Aarhus i februar var spesielt en norsk by ekstra spent og forventningsfull. Kunne ryktene om at Trondheim endelig skulle få sine første stjerner virkelig stemme?

Peter André GjerdeArtikkel · 3 min lese
Sjøkreps fra Trøndelag. Foto Fredrik Ringe
Sjøkreps fra Trøndelag servert i Speilsalen. Foto Fredrik Ringe

Etter mange år med undring over guidens manglende besøk hos det som av mange omtales som Norges mathovedstad, kunne man i fjor endelig slippe jubelen løs og feire velfortjente stjernetildelinger. Den første ble tildelt veteranen Credo, med Heidi Bjerkans fantastiske meny bygget på en bærekraftig matfilosofi (som for øvrig også ble belønnet med en egen nyopprettet bærekraftpris), og den andre til den relativt ferske restauranten Fagn, under ledelse av Jonas Nåvik, med sin mer moderne og lekne meny.

Trondheim hadde fått sine første Michelin-stjerner og endelig fått smake på litt av den internasjonale oppmerksomheten byen i mange år har ønsket seg. Dette skulle vise seg å være starten på noe større. Det mange ikke visste i februar, var at Visit Trondheim og en egen arbeidsgruppe allerede hadde lagt ned strategisk og målrettet arbeid i å få Trondheim som arrangørby for den neste nordiske Michelin-utdelingen etter Aarhus.

Trondheim er arrangør av utdelingen 17. Februar 2020.

Hardt arbeid betaler seg, og i juli i fjor ble det offentliggjort at den neste nordiske utdelingen finner sted i nettopp Trondheim, i februar 2020. Selve seremonien finner sted i Olavshallen, og festmiddagen skal arrangeres på Britannia Hotel. Både Palmehaven og hotellets flotte fellesarealer blir tatt i bruk for å lage en stor food court, der de aller beste råvarene fra regionen skal vises frem til verdenspresse, samt nye og rutinerte stjernekokker.

Lokale trønderske urter, Speilsalen. Foto Lars Petter Pettersen.

Til arrangementet forventes over 120 akkrediterte journalister og 100 spente kokker som alle håper å enten få beholde eller oppfylt drømmen om Michelin-stjerne(r). For mange er det nemlig vel så viktig og nervepirrende å klare å beholde sine eksisterende stjerner i denne nådeløse og sagnomsuste guiden med sine beryktede, hemmelige inspektører.

Breiflabb servert i Speilsalen.
Breiflabb fra Rørvik nord i Trøndelag. Presentert av Christopher Davidsen fra Speilsalen.

Speilsalen er en av de nye restaurantene i Trondheim som har en klar ambisjon om å oppnå stjerne i guiden innen tre år, og den er også allerede nevnt av mange som blant de største favorittene til årets utdeling. Christopher Davidsen med sitt unge og ambisiøse team har fått mange fantastiske anmeldelser siden oppstarten i april 2019.

Amouse bouche Speilsalen. Foto Fredrik Ringe

For Christopher selv er Michelin-stjerne det neste naturlige målet han har satt seg å oppnå innen tre år, etter å ha tatt sølv i Bocuse d´Or i 2017 og gull i Global Chef Challenge, det offisielle VM i kokkekunst i 2013.

Christopher Davidsen i Speilsalen. Foto Dreyer & Hensley

Ryktene sier at Michelin-inspektøren allerede har vært på besøk i Speilsalen i oktober og opplevd teamets kokkekunst på nært hold på Chef’s Table, i det historiske lokalet som faktisk er det eldste i Britannia Hotel.

Økologisk smør fra Rørosmeieriet.

Pionerene blant stjernerestaurantene i Norden og noen av dem som har satt Skandinavia på kartet med New Nordic Cuisine: Noma, Geranium, Frantzén, Fäviken og Maaemo får flere av sine utvalgte råvarer fra Trøndelag. Størsteparten er sjømat og skalldyr, men også økologiske meieriprodukter fra Røros blir levert til flere av de beste stjernerestaurantene i Norden.

Kamskjell. Foto Wil Lee-Wright for Oi! Trøndersk mat og drikke.

Spesielt skalldyrene fra Trøndelagsregionen med kamskjell, sjøkreps og krabbe i spissen trekkes frem som ekstraordinære og i verdensklasse. Disse sendes faktisk ut til de beste restaurantene i hele verden, ikke bare i Norden. Ikke rart at de lokale kokkene i Trondheim føler seg heldige som har disse helt ferske råvarene tilgjengelig hver dag.

Kamskjell Speilsalen. Foto Fredrik Ringe

Den unike råvaretilgangen, i tillegg til den fantastiske oppblomstringen av nye og spennende restauranter de siste årene, er mye av grunnen til at nettopp Trondheim ble valgt som arrangør og trekkes frem som Norges mathovedstad. Dette har også vært med på å legge grunnlaget for den nye brandingen av byen under parolen «Home of Nordic Flavours».

«Home of Nordic Flavours er en parole som omfatter regionens mange unike kvaliteter, inkludert lokal mat, tech- og start-up-miljøet og utdannings- og forskningsinstitusjoner, vikinghistorie osv. – listen er lang. Vi mener på det sterkeste at Trondheim, Home of the Nordic Flavours, er et sted hvor fantastiske lokale råvarer høstet fra fjellene, fjordene og det frodige innlandet kombineres med et mangfold av kunst, kultur, natur og kunnskap.»

Tanja Holmen, Visit Trondheim
Tanja Holmen Reiselivsdirektør Visit Trondheim

I det langsiktige strategiske arbeidet med å gjøre byen kjent som Home of Nordic Flavours er Michelin-utdelingen i februar et viktig steg på veien og noe som vil være med å understreke Trondheims posisjon som en av de hotteste, nye foodie-destinasjonene i hele verden.

Fremtiden er lys og stjerneklar!

Publisert 15. februar 2020

Få det nyeste først

Bli med på Britannia-listen for å motta nyheter og invitasjoner til eksklusive arrangementer.