• Food & Drinks
  • · Speilsalen

Henrik Falkensten vant Norgesmesterskapet i Konditorkunst 2023

Sous chef i Speilsalen, Henrik Falkensten er vinner av NM og Årets Konditor 2023!

Artikkel · 1.5 min lese

NM i konditorkunst 2023 ble avholdt på Umami Arena torsdag 16. februar. Det var en dramatisk innspurt før dommerne kunne konstatere at det var Henrik Falkensten som hadde sanket flest poeng og dermed fikk tittelen Årets Konditor 2023! Andre plassen gikk til Pascal Monet og Marthe Kilen tok bronse.

Det var seks sterke finalister som i løpet av åtte timer skulle lage to typer konfekt (åtte av hver), en kake i to eksemplarer og en skulptur av sjokolade, sukker eller pastillage. Deltagerne har trent til konkurransen siden november, og de leverte alle et imponerende stykke arbeid, melder Baker- og Konditorbransjens Landsforening i en pressemelding. 

Tema for konkurransen var "eventyr".

Showpiece Henrik Falkensten med tema eventyr - syvende far i huset.

- Det har vært et utrolig høyt nivå her i dag, sa hoveddommer Knut Harald Sørdal, etter konkurransen.

Falkensten var naturlig stolt over seieren.
– Det ble veldig fint. Det var ikke alt som gikk slik det skulle, men noe gikk veldig bra og jeg er veldig fornøyd med det jeg leverte i konkurransen, sa han da det hele var over.

Kake Henrik Falkensten, "Vinternatt på Braattan Gaard", Solbærbusk-mousse, fylt med solbær og fløterand. Aromatisert med solbær-te og Jasmin.

Min bakgrunn er først og fremst fra kokkefaget. Jeg tok faktisk svennebrevet i konditorfaget for bare en måned siden i dag. Så jeg ønsket å lage en kreativ kake som er litt meg. Jeg høstet inn hele solbærbusker fra gården og brukte alt fra bærene til bladene og greinene, forteller han.

Henrik Falkensten

De to kategoriprisene beste show-piece og beste konfekt ble vunnet av henholdsvis Marthe Kilen og Henrik Falkensten.

Konfekt Henrik Falkensten "Gullfuglen". Melkesjokolade fylt med bjørnebærgele, karamellisert jordskokk og melkesjokoladeganach.

"Seieren betyr veldig mye. Jeg har jobbet knallhardt mot dette mesterskapet i en god periode nå. Jeg hadde imidlertid ikke klart å vinne uten dem rundt meg, så jeg vil takke familie, venner, kjæresten min, kollegaer og sponsorer for all hjelp og støtte" forteller Henrik Falkensten.

Konfekt Henrik Falkensten "Soria Moria". Hvit sjokolade fylt med pasjonsfruktgelé
og yuzuganach.

Deltagerne i NM i konditorkunst 2023:

  • Henrik Falkensten, Britannia Hotel, Trondheim
  • Marthe Kilen, Fru Nelik, Rissa
  • Pascal Monet, Grand Hotel, Oslo
  • Rikke Sandanger Rosnes, Stavanger conditori, Stavanger
  • Malin Skagen, Vaaghals, Oslo
  • Caroline Mo Vik, Thon Hotel, Sandven
Beste commis i Bocuse d'Or 2023 Leon Haarberg Nilsen, NM Gull Konditorkunst 2023 Henrik Falkensten og Årets Grønne Kokk 2023 Nils Flatmark.

NM i konditorkunst arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF).