Hopp til innholdet
  • Food & Drinks
  • · Palmehaven

Lokale Samarbeid: Surf Kombucha

I serien vår der vi fremhever lokale produsenter blir vi denne gangen bedre kjent med Surf Kombucha på Inderøy.

Artikkel · 4.5 min lese
Maren Aasen, Øivind Tiller (Britannia) og Luca Guichard ved lanseringen av vår egen Britannia Kombucha hos Surf.

Sammen med Surf Kombucha fra Inderøy har Britannia utviklet og lansert en egen frisk kombucha av tindved, gulrot og ingefær. Kombucha er sprudlende, fermentert te med helsefremmende egenskaper, som opprinnelig er en gammel tradisjonsrik drikke som stammer fra Kina, der dette er blitt laget allerede for 2000 år siden.

Kombucha lages av te, sukker og en startkultur av bakterier og gjær. Kombucha har veldig lite sukker og er et sunt alternativ til brus og energidrikk. Surf Kombucha ble startet opp av ernæringsterapeut Maren Aasen som er datter av Astrid Aasen og norsk-portugisiske Luca Guichard, profesjonell surfer i ti år, som hun traff på en surfeferie i Portugal.

Det gikk ikke så lang tid før de to ble sammen og utviklet et avstandsforhold der hun bodde i Oslo og han i Portugal. På en ferie til USA fikk de oppleve hvor utrolig populært kombucha var blitt der og de skjønte kjapt at dette var noe de hadde lyst til å ta med hjem til Norge og utvikle selv.

Maren Aasen vokste opp på Gangstad Gård og hørte om kombucha for første gang på ernæringsstudiet i Oslo. Der fikk hun smake det og lære om fermentering og fattet interesse for dette. På den tiden var det omtrent ingen som laget kombucha i Norge og du fant det ikke i dagligvarebutikkene. Hun hadde aldri sett det før noe sted i Norge.

Noen måneder etter de møttes i Portugal i 2014 dro Maren og Luca på ferie til USA og opplevde å se Kombucha nesten overalt i California. Her var dette et veldig vanlig syn i dagligvarebutikker som Whole Foods og på alle caféer og restauranter. Da hun oppdaget det, kom hun på at hun hadde hørt og lært om kombucha på skolen tidligere og ble litt overrasket over hvor ekstremt populært dette var blitt i USA.

Både Luca og Maren ble fascinert og smakte mange ulike smaker mens de var i California og endte opp med å bli helt hektet på smaken. De elsket at det var sunt, litt syrlig og ikke så søtt. 

Da de kom hjem til Norge nevnte de det til Astrid Aasen, Maren’s mamma som selv er gründer. Hun ble supergiret og oppfordret de sterkt til å begynne å lage kombucha selv og ba de også kontakte Innovasjon Norge for å søke om støtte og presentere idé og konsept. Maren hadde tidligere gått med en idé om å lage egne produkter på Gangstad Gård som hadde et sunnere fokus, siden hun er ernæringsterapeut.

De sendte etterhvert søknad til Innovasjon Norge, som kjente godt til Gangstad fra før og fikk meget positiv respons på Kombucha idéen. Deretter kom de i gang med test-produksjon og utviklet noen gode smaker og opplevde å få interesserte kunder med en gang. Etter en god start med test-produksjon, der de laget norgesglass hjemme på kjøkkenbenken, fikk de leid produksjonslokaler på Mære landbruksskole og begge flyttet til Gangstad Gård (fra henholdsvis Oslo og Portugal) for å satse for fullt og utvikle bedriften. 

Dette gjorde at de klarte å starte opp ordentlig produksjon. De produserte og fikk solgte alt de laget i starten, og det ble kjempepopulært. De klarte faktisk ikke å møte etterspørselen med det utstyret og lokalene de benyttet på den tiden. Sommeren 2016 fattet den lokale investoren Håvard Gausen fra Inderøy Slakteri interesse og sa at han ønsket å være med på laget og investere i bedriften.

Gausen tilbydde også nye, større produksjonslokaler til Surf, slik at man kunne øke produksjonen betydelig og vokse i markedet. Nå fikk de et splitter nytt bryggeri der de produserte nok til å kunne selge Surf Kombucha til både Norgesgruppen og Coop, samt til caféer og hotell. Grunnlaget for suksess var lagt. 

Britannia Kombucha

Astrid Aasen var en døråpner med sitt kontaktnettverk innen distribusjon og Maren brukte også sosiale medier aktivt for å promotere produktet sitt. Helsebutikker og caféer var de som tok inn produktet først, deretter kom dagligvare. Maren og Luca tror at timingen for produktlanseringen var perfekt, de var blant de første i Norge og fikk innpass hos dagligvarebutikkene tidlig. 

Det gode miljøet på Inderøya har også vært helt avgjørende for å kunne starte bedriften og lykkes så godt som de har gjort. Alle her unner hverandre det beste og man er gode på samarbeid og det er dyktige gründere her som deler sin erfaring med hverandre.

De første smakene Surf Kombucha lanserte var bringebær og tropisk, deretter kom mango, lime, ingefærøl og en også en egen jule-edition i sesong. Bestselgeren er fortsatt bringebær, som var den aller første de lanserte og som har størst distribusjon i butikkene. 

Øivind Tiller fikk høre om kombuchaen gjennom Astrid Aasen og ble fort en fan av produktene, han hadde lenge hatt lyst til å lage sin egen versjon og da han startet på Britannia tok han kontakt med Surf for å høre etter om muligheten til å lage en egen Britannia Kombucha.

Øivind og Surf begynte så smått å teste litt smaker på våren 2019, som et ledd i et langsiktig løp for å utvikle egen Britannia Kombucha. Øivind’s opprinnelige ønske var å ha den klar til sommeren samme år, men han fikk erfare at det gjerne tar litt lengre tid å utvikle en egen kombucha og lanseringen ble sommeren 2020 isteden.

I mellomtiden testet man smaker og både jordbær og mynte samt spirulina ble testet og forkastet. Øivind gikk med et ønske om å bruke tindved, som er et syrlig og næringsrikt bær som vokser langs Trøndelagskysten. Kombinasjonen med gulrot og ingefær ble til slutt vinneren. 

Tindveden har friskhet og syre, gulroten er litt søt og ingefæren er ganske sterk og gir litt punch. Tindved finnes det mye av langs Trøndelagskysten, den er litt vanskelig å plukke, og ganske sur når man spiser bare bæret, men når man foredler den og bruker den som ingrediens er den kjempegod og veldig rik på vitaminer. Den gir en veldig flott farge sammen med gulroten og vi er veldig fornøyd med smakskombinasjonen

Øivind Tiller

- Vi er superstolte over å få samarbeide med Britannia og lage en egen kombucha til hotellet. Et flott hotell som vi har opplevd noen ganger etter gjenåpningen og som vi synes er blitt Norges beste hotell, uten tvil, sier en begeistret Maren Aasen.

Vi har en del spennende planer fremover også, og jobber stadig med produktutvikling. Vi jobber blant annet med en is-te uten sukker, som ikke er fermentert. På sikt har vi lyst til å introdusere produktet til Portugal og lansere der også. Vi har fått en del henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe oss med å internasjonalisere produktet til flere land, så vi har en langsiktig drøm om å utvide internasjonalt også. Det går kjempebra i Norge, så da er det naturlig at vi ser på neste steg for Surf og dette trigger oss litt. 

De er blitt veldig glad i Inderøy og anbefaler å besøke alle stedene på den gyldne omvei, gjerne på sykkel. Her får man se og oppleve masse spennende lokalmat på korte avstander. 

Publisert 5. mai 2021

Få det nyeste først

Bli med på Britannia-listen for å motta nyheter og invitasjoner til eksklusive arrangementer.