• Food & Drinks
  • · Britannia Bar

Imponer som vertskap, slik lager du punsj til selskapet

Senior Bartender i Britannia Bar, Sven Marius viser deg hvordan du kan imponere som vertskap og lage punsj til romjuls og nyttårs-selskapet.

Øyvind LindgjerdetArtikkel · 2.5 min lese

Som bartender får jeg ofte spørsmål om jeg pleier å lage drinker hjemme når jeg underholder gjester. Svaret er som regel nei. Cocktails lager man i porsjoner på 1 eller 2, og de krever mye arbeid, is og utstyr, og før du vet ordet av det sitter du fast ved kjøkkenbenken og shaker drinker hele kvelden istedenfor å nyte selskapet.

Sven-Marius Øversjøen

Ikke for å snakke om alt av kliss og oppvask som står igjen på slutten av kvelden. Det jeg liker å gjøre er å lage en stor bolle med punsj. Denne kan man lage en dag i forveien og gjester kan forsyne seg selv utover kvelden. Punsj er alltid en hit etter min mening.

Ordet «punch» ble først dokumentert i 1632 av en engelskmann stasjonert i India under det britiske East India Company, nesten 200 år før ordet «cocktail» oppstår i New York på 1800-tallet. Punsj er ansett for å være den aller første blandede drinken og selve opphavet til cocktails. Den eksakte opprinnelsen er ikke dokumentert, men punsj ble mest sannsynlig oppfunnet av britiske sjømenn som gikk tom for øl og vin på lange sjøreiser. Lokalprodusert rom og arrack var å finne overalt i de britiske koloniene, men brennevinet på den tiden var ikke i nærheten like snilt og raffinert som det vi drikker i dag. Britene fant lokale sitrusfrukter, sukker, te og krydder for å blande ut og maskere brennevinet.

Cocktails blir i dag ofte servert i små porsjoner, er brennevinsfokuserte og intense på smak. Punsj går i motsatt retning, og en tradisjonell punsj inneholder som oftest mer vann enn brennevin. Teorien er at man i gamledager på sett og vis laget sin egen kunstige «vin». Man vannet ut brennevinet med vann, noen ganger i form av smakssatt vann av blomster eller te, tilsatte syre av sitrusfrukt, og balanserte syren med sukker. Gamle punsjoppskrifter har nesten alltid mer sødme enn syre, da de foretrakk søtere vin på den tiden. Den ferdige blandingen skulle ikke være intens og brennevinsfokusert, men leskende og lettdrikkelig, med en alkoholstyrke som ligner et glass vin.

Både brennevin og sukker er gamle konserveringsmidler, så denne blandingen gjorde at punsjen ikke hadde noen «best før» dato. Britene som drakk punsj fikk i seg sitrus og derav C-vitaminer, som holdt de friske fra skjørbuk, en vanlig sykdom blant sjømenn på 1500-tallet. De tok med seg overskuddet av punsj hjem til England, hvor drikken raskt forplantet seg som en trendy del av drikkekulturen.

Barbados Rum Punch har en god og enkel oppskriftsformel som er lett å huske: One part sour, two parts sweet, three parts strong, four parts weak.

Det vil si, én del sitrusjuice, to deler sukker, tre deler brennevin og fire deler vann. Man tilsetter ofte litt aromatisk bitter og en eller annen form for krydder, som for eksempel kanel eller muskatt. Her kan man også lage sin egen vri ved å smake seg fram med forskjellige frukter og smaker.

Vi har laget en enkel oppskrift på punsj løst basert på denne formelen, som gir ca. 18 serveringer.

  • 70 cl Lagret rom fra f.eks Barbados eller Jamaica.
  • 100 cl Sort te
  • 30 cl Sukkerlake (smakssatt med fersk ananas)
  • 20 cl Ferskpresset sitronjuice

Bland alt sammen i en stor, fin bolle over en stor blokk med is, eller store iskuber slik vi gjør i videoen. Man ønsker ikke å bruke vanlige isbiter, da disse står for hurtigere utvanning av punsjen. Punsjen helles over et glass med is, og vi rasper en liten mengde muskatt over drinken (vær forsiktig og ikke bruk for mye).

Det som er morsomt med å lage punsj er å eksperimentere med oppskriften og lage sin egen versjon. Bruk gjerne sitronskall, en dæsj ferskenlikør, eller kanskje en fersk vaniljestang i sukkerlaken, hva enn du ønsker. Ha det gøy og lykke til!

God jul og godt nyttår fra Sven Marius, Øyvind og gjengen i Britannia Bar