• Hospitality
  • · Palmehaven

Urfolk og reinsdyr inntar Britannia Hotel

På Britannia Hotel setter vi søkelyset på regionens rike samiske kultur, gjennom en rekke arrangementer som diskuterer storsamfunnets forhold til urfolk.

Artikkel · 2.5 min lese

Mari Boine, Niklas Blindh og Espen Aunaas er en uslåelig trio når Britannia Hotel denne høsten setter søkelyset på urbefolkningens liv gjennom et rikt program av musikk, visuell kunst og kulinariske mesterverk.

Mari Boine
Mari Boine

Mari Boine tar opp residens i Palmehaven denne høsten. Hennes reise - en sanger fra Karasjok til en internasjonal stjerne - har vært innflytelsesrik for å bringe joik og samisk musikk til verdensmusikkscenens oppmerksomhet.

Niklas Blindh
Niklas Blindh

Niklas Blindh blir Britannias artist for høst-/vintersesongen på hotellet. Den samiske kunstnerens verk viser den sanne majesteten til reinsdyret, et vakkert, men truet dyr. Kunsten er representativ for samenes sårbare posisjon i dagens samfunn, i en serie av bilder som for alvor løfter maleren inn på den skandinaviske kunstscenen.

Utstillingen åpner med en vernissage i Britannia Kurs og Konferanse lobby, kl.18.00 fredag 7. oktober. Den følges av en strålende 3-retters tilpasset meny og deretter konsert med Mari Boine Trio i Palmehaven.

Espen Aunaas Britannia Hotel Executive Head Chef
Espen Aunaas

Espen Aunaas er Executive Head Chef for Britannias hovedkjøkken og Palmehaven. I forbindelse med åpningen av Niklas Blindhs utstilling og Mari Boines residency, og i samarbeid med Britannias lokale vilt leverandør, Stensaas (Røros), har kokken konstruert flere menyer som skal feire denne fantastiske ingrediensen i et bredt utvalg av retter på vår høstbuffet.

Den rike samiske kulturen
- Britannia ønsker å løfte frem både den rike samiske kulturen, men også trusselen som storsamfunnet anno 2022 representerer i forhold til vårt urfolk. Og ikke minst så ønsker vi å vise reinens fantastiske kvaliteter som råvare for utsøkt og næringsrik mat, sier Mikael Forselius, Britannia’s direktør, om hotellets kulturelle og kulinariske høstprogram.

Artist in Residence in concerts in Palmehaven

Konserter i Palmehaven 
Mari Boine og hennes medmusikanter vil glede publikum med sitt grensesprengende musikalske uttrykk med den samiske tradisjonen som klangbunn. Sang og musikk som for lengst har blitt en viktig del i verdens musikkarv.

I 2018 mottok Mari Boine Spellemannprisens hederspris. I begrunnelsen for tildelingen het det blant annet: «Hedersprisen går til en formidler av musikk i verdensklasse. En modig artist som ikke har vært redd for å ta oppgjør med diskriminering. Hun har gitt plass til musikk og artister fra urfolk verden over».

Rein på menyen

Flokker av reinsdyr
Niklas Blindh er reineieren som denne høsten og vinteren har tatt med sine reinsdyr til Britannia Hotel. Ikke i levende live, men som objekter i hans unike billedverden. For når han ikke passer sin flokk i fjellet, står han i atelieret og maler frem livaktige versjoner på lerretet av det dyret han setter høyest av alle dyr.

Niklas Blindh
Niklas Blindh

Med sikker sans for komposisjon og fargebruk maler Niklas Blindh bilder som både er en nytelse å betrakte, og som ikke minst er til ettertanke. For sørsamene, som urfolk mange steder i verden, står i dag overfor alvorlige trusler fra storsamfunnet.

Niklas Blindh bor i Funesdalen i Sverige, en times biltur unna Røros, sammen med sin norske kone, reineieren Malin Wilks fra Snåsa, og deres to barn. 41-åringen er spådd en stor fremtid som kunstner og hans svært innholdsrike utstilling på Britannia, som han har arbeidet med i tre år, viser til fulle hvorfor. 

Råvare i verdensklasse
Espen Aunaas og hele teamet på Britannia gleder seg til å bruke denne fantastiske råvaren - Reinsdyr. Og denne regale skapninger vil du finne i mange varianter og tilberedningsmåter på de forskjellige menyene hos oss i høst. Vi henter inspirasjon fra kunsten og området der Niklas er fra i menyene som viser vårt dedikerte fokus på å benytte lokale råvarer i verdensklasse.