• Food & Drinks
  • · Vinbaren

Vinbarens vintips til julematen

Vinbarsjef ved Britannia Hotel, Thomas Andersen gir deg gode vintips og anbefalinger til julematen slik at du kan imponere familie og inviterte gjester.

Thomas AndersenArtikkel · 3 min lese

Julens klassiske retter består i stor grad av smaksrik, salt og fet mat, med relativt krevende tilbehør – ofte i en sursøt eller sødmefull retning. Til smaksrik, salt og fet mat trenger man en syrefrisk og fruktig vin med god konsentrasjon. Det kan gjøre seg med tydelig fruktpreg og eventuelt også litt sødme mot julens tilbehør, enten det er snakk om rødkål, surkål, rotemos, frukt eller annet tradisjonstilbehør. Slikt tilbehør er ikke spesielt utpreget vinvennlig og krever litt av vinen.

Flere drikker hvitvin og musserende til julematen i dag enn tidligere, og det er faktisk god grunn til å prøve dette. Mange hvitviner og musserende viner har tilstrekkelig med syre, friskhet og frukt til formålet, og velger man en litt høyere kvalitet får man gjerne intensiteten og konsentrasjonen man søker også. 

Thomas Andersen

Riesling av høyere kvalitet – gjerne med god druemodning, tydelig frukt eller litt restsødme – er et trygt valg til mange av julens klassiske retter, og gjør seg svært godt til ribba. Velger man en hvitvin ut fra de egenskapene jeg nevner i innledningen, åpner det seg i tillegg et hav av andre valgmuligheter når det kommer til druer og opphav. Hva med en chenin blanc fra Loiredalen eller fra Sør-Afrika, eller en moden hvit rioja; laget på druen viura. Musserende vin og champagne er svært matvennlig, med friskhet, frukt, konsentrasjon og livlige bobler, og et meget godt valg til høytidens mat, og slettes ikke kun forbeholdt julens fest og aperitiffer.

Det finnes rødviner, av den lette, friske fruktige sorten, som kan fungere til ribbe, pinnekjøtt og andre juleklassikere også. Utfordringen er at struktur, snerp og garvestoff (også kalt tannin) ofte kommer på kant med tilbehøret, og samtidig at mange rødviner rett og slett vil lide under negativ påvirkning fra tilbehøret. En annen måte å tenke rødvin til julematen, hvis man absolutt ønsker seg noe rødt i glasset, og som samtidig kan være spennende, er å gå for noe skikkelig modent, typ eldre rød bordeaux eller rioja. Til en hovedråvare som and, gås eller kalkun kan man velge både rødt og hvitt, litt avhengig av tilbehøret. Her er også friskhet og god, tydelig frukt viktig. Prøv gjerne en pinot noir fra USA til julens fjærkre, om tilbehøret tillater det.

Til pinnekjøttet kan jeg, for den eventyrlystne, anbefale oransjevin. Dette er en vin som lages på grønne druer, men med en vis tid med skallkontakt, også kalt maserasjonstid (slik som rødvin lages), som gir både farge, smak og garvestoff til vinen. Oransjefarven og navnet kommer altså fra måten vinen er fremstilt på; vinifikasjonen. Disse vinene varier selvsagt mye i uttrykk, blant annet ut fra hvilke grønne druer som er brukt og hvor lang tid med skallkontakt de får, og de plasserer seg ofte et sted mellom hvitvin og rødvin i kraft og karakter. Felles for mange oransjeviner er en aromatisk karakter, fruktsødme, struktur og konsentrasjon som komplementerer og matcher pinnekjøttet og rotemosen på en flott måte. Tør å velge en oransjevin med litt kraft og karakter til pinnekjøttet.  Til mat med modnings- og lagringspreg kan det fungere godt med nettopp en mer moden og utviklet vin. Prøv en moden, fruktrik og konsentrert champagne til tradisjonsretter som rakfisk og lutefisk. 

Det finnes også mange gode alkoholfrie alternativer til julematen, og jeg synes syrefriske og fruktkonsentrerte eplemoster gjør seg særdeles godt til alt fra julens koldtbord til ribbe og annen høytidskraftkost.

Høytidens desserter er søte og rike. Tommelfingerregelen her er at vinen du velger må være minst like søt som desserten. Samtidig er det alltid en fordel om vinen er syrefrisk og oppleves energisk og livlig, samtidig som den er søt og god. En søt vin uten tilstrekkelig med friskhet og syre oppleves slapp og sidrumpa. Jeg synes også at det kan være stilig når vinen jobber i et aromatisk landskap som gjenspeiler eller komplementerer retten på en god måte. For eksempel vin santo, en klassisk dessertvin som stiltypisk har preg av blant annet karamell, tørket frukt, krydder og nøtter, til karamellpudding. Eller hva med en frisk og smaksrik dessertvin med preg av gule frukter, honning og kandisert ingefær til multekrem, eksempelvis en tokaji eller en eiswein. Glem ikke de ulike klassiske søte sterkvinene til jul. Julens småkaker smaker ofte ekstra godt med en portvin, rivesaltes eller sherry av kvalitet. Et tips til slutt er den svært rike og søte sherryen PX, kort for pedro ximénez, til god vaniljeiskrem med hakkede brente mandler.

Med det vil jeg ønske alle gjester, familie og venner en riktig god jul!

Thomas Andersen Vinbaren Britannia Hotel