• Food & Drinks
  • · Palmehaven

Vinner av Årets Grønne Kokk 2023: Nils Flatmark og Espen Laumann

Sous chef Nils Flatmark og tidligere Britanniakokk Espen Laumann gikk helt til topps i Årets Grønne Kokk 2023.

Artikkel · 3.5 min lese

Seks lag med to faglærte kokker, har vært i sving i mange timer denne dagen. De har tryllet fram hver sin treretters meny bestående av varer fra den grønne sektoren. Norske vinterråvarer har fått sitt fokus. 

Til stormende jubel gikk laget med Nils Flatmark fra Britannia Hotel og Espen Laumann fra LeBistro av med seieren. På pallen havnet også Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland fra Michaels på 2 plass, og Sondre Selland Tjensvold fra Restaurant Rest og Simen Johansen fra Vaaghals på 3 plass.

Espen Laumann og Nils Flatmark vant Årets Grønne Kokk 2023.

Nils Flatmark var tydelig stolt etter å ha mottatt førsteplassen.

– Vi er veldig glad og veldig overrasket, man går ikke ut i fra at man vinner. Vi var harde på det med matsvinn, og brukte de råvarene som sto der og holdt oss til de cleane tingene. Vi hadde fokus på å bruke hele råvaren. Det er kjempestas å vinne, men man må legge inn det som skal til for å komme dit.

Sous Chef ved hovedkjøkkenet og Palmehaven, Nils Flatmark.

På spørsmål om hva de syns om tematikken med de grønne produktene, var de klare på at det er kjempe viktig og veldig stas å få jobbe med råvarer fra norske flinke produsenter.

– Det at alle grønnsakene som ble brukt var fra Norge, gjør det så klart også ekstra spesielt å lage noe som representerer den norske bonden avslutter Flatmark.

Nils Flatmark & Espen Laumann forrett: Potetlefse, bakt persillerot, purreløkmajones, bakt løk med heggeblomseddik, sprø løk og potet, rømme tilsmakt norsk grønn chili og sjalottløk.
Nils Flatmark & Espen Laumann hovedrett: Dumpling med beter, sellerirot "royale", bakt sellerirot, krokett med stuede vinterkålvekster fra Braattan og luftig stangsellerisaus.
Nils Flatmark & Espen Laumann dessert: Glasert hvit sjokolademousse, eplekompott, epleskum, "salat" på eple, kjørvel, tagetes og gulrot, gulrotkake, karamellisert hvit sjokolade, eple og yoghurtsorbet og kjeks laget på dems egen honning.

 A-sertifisert WACS-dommer og tidligere landslagskokk Gundersen var svært imponert over alle teksturene og formene som har blitt laget under konkurransen.

– Det har vært et meget høyt nivå på deltagerne og det har vært fantastisk å se hvordan noen av Norges beste kokker briljerer med frukt og grønt. Her har det kommet fram smaker, ideer og kreative menyer som jeg håper og tror vi får glede av alle mann, sier hoveddommer Kjetil Gundersen. 

– Aldri før har vi hatt med så sterke lag i denne konkurransen. De har alle prestert på et meget høyt nivå. Vi er alle meget imponert over det de har fått til i denne konkurransen. Dette lover godt for framtiden. 

Landbruks- og matminister Sandra Borch sendte sin hilsen til konkurransen. 

 – Årets grønne kokk er et svært godt initiativ og det er et viktig bidrag for til å fremme norske grøntprodukter. Kokkene som deltar i konkurransen er forbilder for å fremme norsk frukt og grønt, og skal vi øke selvforsyningsgraden i Norge til 50 prosent trenger vi flere grønne produkter på tallerkenen, sier hun. 

Det var 9. gang denne konkurransen ble arrangert og i år er det 20 år siden den ble arrangert for aller første gang.  

– Det er fantastisk å oppleve den anerkjennelsen konkurransen har fått og interessen for å delta har aldri vært større. Lagene ble tatt ut for mange måneder siden, de har ligget i hardtrening og forberedt seg utrolig godt. De har virkelig levert. Målet med konkurransen er jo nettopp å spre fargerike gode ideer, matinspirasjon og begeistring, sier kokk og matfaglig ansvarlig Torild Guldbransen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).  

Seks lag deltok med to faglærte kokker på hvert lag: 

  • Christoffer Greiner Fallet og Simen Nilsen Brendjord, Restaurant Plah – Oslo 
  • Nils Flatmark, Britannia Hotel og Espen Laumann, Lebistro – Trondheim 
  • Sondre Selland Tjensvold, Restaurant Rest og Simen Johansen, Vaaghals – Oslo 
  • Gjermund Solberg og Dominik Literski, Kraft Bodega – Trondheim 
  • Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, Michaels, Briskeby – Oslo 
  • Ximena Moralesog Moa Arrasi, Brasserie France – Oslo 
Espen Laumann jobber til daglig på Le Bistro i Trondheim, han gikk i lære på Britannia og har også jobbet i Speilsalen. Nils Flatmark er sous chef ved Britannia Hotel og i Palmehaven.

Oppgaven var å lage en 3 retters meny for 12 personer.

Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå. Varene som er nevnt under skal inngå. Ellers er det lov å bruke alt fra den grønne sektoren:

Rett 1: 
Streetfood: Mandelpotet, persillerot og løk skal inngå. Denne retten må kunne spises håndholdt.

Rett 2:
Hovedrett: Selleri, beter og valgfri kål skal inngå.

Rett 3:
Dessert: Norske epler, gulrot og friske urter skal inngå.

Opplysningskontoret for frukt og grønt organiserer konkurransen i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo. Samarbeidspartnerne er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt&grønt, Servicegrossistene, Sportex, Figgjo og UMAMI ARENA. Electrolux Professional setter opp konkurransekjøkkenene. 

Kilde: Pressemelding, Opplysningskontoret for frukt og grønt.