• Culture

Britannia Kunstner 2019: Håkon Bleken

Vår aller første Britannia Kunstner er en av landets mest anerkjente og kunstnere og en livslang venn av. hotellet, Håkon Bleken.

By Stein Slettebak WangenArtikkel · 3 min lese
Håkon Bleken på Britannia Hotel.

Håkon Bleken er Norges fremste samtidskunstner og en av landets mest markante kulturpersonligheter. 

90 år gammel maler Bleken ufortrødent videre på sitt livs kolossale lerret. Ingen nålevende norsk kunstner kan vise til en mer betydningsfull og lengre karriere enn ham. Et kunstnerskap som har resultert i at kong Harald utnevnte Håkon Bleken til Kommandør av St. Olavs Orden. Hans verker er innkjøpt av alle betydelige museer i Norge. 

Og Håkon Bleken var da også Britannia Hotels valg som første Britannia-kunstner i forbindelse med hotellets ønske om å vise gjestene norsk samtidskunst i toppklassen med en årlig utstilling under vignetten Britannia-kunstner 2019:Britannia-kunstner-2020:Britannia-kunstner-2021: osv. Til hver utstilling vil det bli laget en egen bok om kunstneren og Britannia-utstillingen.

13. juni 2019 åpner utstillingen som inneholder flere av kunstnerens mesterverk opp igjennom årene, og også helt nye malerier. Et grafisk trykk er dessuten laget spesielt til Britannia-utstillingenAlle verkene er for øvrig til salgs.

Da Britannia Hotel inviterte meg til å stille ut i anledning gjenåpningen av hotellet, bestemte jeg meg for å lage en utstilling som viser alle sider ved mitt kunstnerskap, med unntak av utsmykninger og bokillustrasjoner. Jeg vil at denne utstillingen med malerier, kulltegninger, pastelltegninger og grafikk, skal bli den fineste utstillingen min på mange år, sier kunstneren.

Artist Håkon Bleken painting in his studio
Håkon Bleken arbeider fortsatt daglig i sitt atelier. Foto av Stein Slettebak Wangen

Håkon Bleken sier at Odd Reitan fortjener ros for restaureringen av Britannia. 

Hotellet har blitt meget fint og kan konkurrere med hva som helst internasjonalt, jeg er veldig imponert. Jeg har brukt så mye tid her opp igjennom årene, spesielt i Palmehaven, at jeg kaller det mitt andre hjem, sier kunstneren.

En av landets mest betydningsfulle kunstscener, Henie Onstad Kunstsenter, lagde en stor maleriutstilling i anledning Blekens 90-årsdag den 9. januar 2019. Utstillingen hyllet av et særdeles begeistret anmelderkorps og sett av rekordmange 45 000 besøkende.

Hva er det kritikerne sier om jubileumsutstillingen på Henie Onstad Kunstsenter? Jo, at 90-åringen ikke hviler på sine laurbær, men opplever sin storhetstid nå.

NRKs anmelder Mona Pahle Bjerke ordla seg slik:

«For i Blekens tilfelle ligger ikke hans storhetstid langt tilbake på 60-tallet. Den utspiller seg akkurat nå. Han har alltid vært utrolig god, men det er som om noe har falt helt på plass i alderdomsarbeidene …»

Hun mener at det er nesten ufattelig at disse bildene er malt av en så gammel mann: 

«Ikke bare med tanke på omfanget av nyproduserte arbeider, men også selve uttrykket – disse intense, overskuddspregede, kraftfulle og intenst levende bildene.»

Hedda Gabler-mappen

Håkon Bleken befant seg høsten og vinteren 1987 i det celebre litografiske verkstedet Atelier Clot, Bramsen & Georges i Paris for å lage det som i ettertid skulle vise seg å bli stående som hans beste grafikkproduksjon, Hedda Gabler-mappen. 

Til Britannia-utstillingen har Bleken tatt fram syv trykk i originalinnrammingen fra 1987. Det samme gjelder Haugtussa-mappens ti originaltrykk, og flere trykk fra den bejublede Spor- mappen. 

_ Britannia har kjøpt mange bilder av meg opp igjennom årene og eier flere større og betydningsfulle malerier, sier kunstneren.

Til Henie Onstad-utstillingen lånte Britannia Hotel ut et helt sentralt verk fra Blekens senere produksjon, det 2 x 4 meter store maleriet Do Not Go Gentle VI.

Men han har etterlatt seg et enda større spor i hjembyens gedigne hotell: I Britannia Hall henger det et enormt triptykon utført i fellesskap med Håkon Gullvåg og som måler hele 4 x 12 meter.

Hver jul i mange år lagde Bleken etiketten til Britannias egen rødvin, flasker som ble et samleobjekt. 

De tre litografiene fra Hedda Gabler-mappen som hotellet kjøpte på slutten av 80-tallet, fant sin plass på rom nummer 513 og som bar kunstnerens navn. 

I 2019 har Bleken blitt hedret med et nytt rom på Britannia Hotel, også det dekorert med hans kunst.

The newly restored Palmehaven at Britannia Hotel.
Palmehaven i Britannia Hotel. t

Do Not Go Gentle Into That Good Night

Håkon Blekens storhetstid startet på 1970-tallet med tre kritikerroste utstillinger av kulltegninger. Etter den tid har hans malerier nådd samme nivå, han har etter kunsthistorikernes mening fornyet den norske kirkekunsten, han har illustrert en rekke bokverk samtidig som han har fortsatt å lage grafikk.

For kort tid siden trykket han sitt grafiske blad nummer 599. Nå arbeider han med det som vil bli nummer 600 – et silketrykk til Britannia-utstillingen.

Kan du røpe tittel?

Hedda i Palmen, sier kunstneren som hver dag går i marka for å holde kroppen i form. Han pleier sitt intellekt ved stadig å delta i samfunnsdebatten i aviser, radio og tv. 

Og ved å møte venner, som Liv Ullmann, så ofte han kan. Den verdensberømte skuespilleren og regissøren omtalte for øvrig maleren på denne måten i anledning hans 90-årsdag:

«Trondheim skal være stolt over å ha en slik bauta som Håkon Bleken i sin midte. Det er ikke bare det at han er en fantastisk maler, han er jo en samfunnsborger av rang, en debattant som smitter med sitt engasjement.»

90 year old Artist Håkon Bleken in his studio.
Håkon Bleken i sitt studio. Foto: Stein Slettebak Wangen.