• Hospitality
  • · Palmehaven

Femstjerners hotellfrokost på Britannia

Britannia Hotel serverer en 5-stjerners frokostopplevelse og ble en av de to beste i kåringen Twinings Best Breakfast 2019.

Artikkel · 4.5 min lese

Vi er meget stolte av å være en av de to beste i kåringen av Norges beste hotellfrokost, av de over 400 hotellene som blir testet hvert år. Dette kun et halvt år etter nyåpningen, som betegnes som tidenes total-renovering av et hotell i Skandinavia.

Vi er utrolig glad for resultatet og hadde ikke forventet å klare dette på så kort tid, samtidig viser dette at det er mulig å hevde seg når man tør å gjøre noe nytt og utfordrer eksisterende konsept på blant annet bærekraft og kvalitet.

Hotelldirektør Mikael Forselius.

Det er mange mennesker som står på og yter sitt beste før gjestene våkner. Fra våre ansatte på Britannia, til lokale matprodusenter som jobber lidenskapelig med de beste råvarene fra Trøndelag for å gi våre gjester en best mulig start på dagen med en smakfull hotellfrokost.

Unik hotellfrokost i Trondheim på Britannia Hotel
Palmehaven fra 1918.

Rammen for frokosten er ærverdige Palmehaven fra 1918. Selve hjertet av Britannia Hotel i Trondheim, som etter åpningen av hotellet har gjenoppstått med sin skinnende stjernehimmel og fontene i den frodige mauriske haven fylt med ekte palmer og planter. En unik atmosfære og et særdeles passende sted å servere en 5-stjerners hotellfrokost for både nasjonale og internasjonale gjester.

Hotellfrokosten byr på en kombinasjon av klassiskere og moderne retter

«Vi satte oss et internt mål om å lage en 5-stjerners hotellfrokost der kvalitet trumfer kvantitet og en less is more tankegang ble gjeldende. Vi har laget en bærekraftig frokost, der kun de beste råvarene og produktene er valgt ut og presentert på en elegant og lekker buffet. I tillegg har vi komponert en spennende à la carte meny med både klassiske retter som eggs benedict og eggs royal til mer moderne og trendy retter som acai bowls og avocado on toast. Alt laget på vår egen måte», forteller Øivind Tiller, Sous Chef og ansvarlig for frokosten på hotellet.

Øivind Tiller Sous Chef Britannia Hotel
Øivind Tiller på sin ostebuffet med lokale oster, deriblant Britannia Blå som er laget i samarbeid med Gangstad Gård.

«På store buffeter er det ofte slik at gjestene tenker at de skal prøve absolutt alt, overfyller fatene sine og hotellet ender opp med å kaste mye mat. Dette synes vi er en uting og noe vi ønsket å gå i bresjen for å endre. Høyt matsvinn er verken bra for miljøet eller lønnsomt. Vi har en mindre buffet med de viktigste og beste produktene, de fleste lokale og hjemmelagde, i tillegg kan du bestille retter fra en egen à la carte meny».

Hotellfrokost i Palmehaven
Frokost i Palmehaven

Det å starte med à la carte hotellfrokost i Trondheim og Norge på et stort hotell er selvfølgelig krevende og noe nytt, men vi lykkes med å levere svært høy kvalitet og får strålende tilbakemeldinger fra gjestene på dette tilbudet som for øvrig er inkludert. Noen få luksuriøse unntak: Speilsalens egen kaviar kan kjøpes som tillegg, det samme kan foie gras og iberico bellota skinke. Ca. 70% av våre gjester bestiller fra à la carte menyen. Det kan definitivt betegnes som en vellykket satsing og noe vi er stolte av å kunne tilby gjestene.

Espen Aunaas, Executive Head Chef
Britannia hotellfrokost team, Daniela, Odin, Øivind og Ingvild
Daniela, Odin, Øivind og Ingvild

En helhetsopplevelse for gjestene

Restaurantdirektør Ida Dønheim er imponert over resultatet og trekker frem alle som har bidratt til pallplassen. «Dette er en stor lagprestasjon og noe mange kan være stolt over å være en del av. Jeg er glad for å være en del av et fantastisk team av kokker og dyktige servitører som gjør en utrolig flott jobb hver dag for våre gjester. Vi er et stort hotell og frokosten er en del av en helhetsopplevelse for gjestene våre der mange er med og bidrar: fra doormen, concierge og resepsjonister som ønsker velkommen, til rengjørere og housekeeping som sørger for at hotellet skinner».

Kaffe skjenkes ved bordene i Palmehaven, Britannia Hotel.
Kaffe skjenkes ved bordene i Palmehaven, Britannia Hotel.

Vi får også mye skryt for servicen og at servitørene våre er oppmerksomme, følger opp på en fin måte og at man blir sett og tatt vare på som gjest. Dette er viktig for oss og noe vi har fokus på. Vi skjenker selvsagt kaffe og te ved bordene og driver frokosten på mange måter som en restaurant med bordbestilling, deriblant med à la carte menyen og personlig service.

Ida Dønheim, Restaurantdirektør

De beste råvarene fra lokale matprodusenter

Frokostansvarlig, Øivind Tiller startet med å planlegge Britannia’s frokost da han fikk jobb på hotellet for ganske nøyaktig ett år siden. Han gikk tidlig i gang med å finne de riktige produsentene og leverandørene til frokosten og har jobbet med flere av de for å utvikle egne eksklusive produkter. Frokosten har et stort innslag av hjemmelaget pålegg.

Øivind har blant annet laget egen coppaskinke, egen salami og pølse sammen med Røros Kjøtt og en egen ost, Britannia Blå sammen med Gangstad Gård. Britannias frokost er også selvforsynt med bakverk og hotellet har egne bakere som baker helt ferske surdeigsbrød, grovbrød, loff, rundstykker, croissanter og søtbakst til gjestene.

Øivind Tiller, Palmehaven frokost
Øivind Tiller forbereder frokostbuffeten.

På bordet ved ankomst står det alltid en liten kurv med et utvalg av surdeigsbrød og croissanter med spesialprodusert Røros-smør og hjemmelaget syltetøy som man varierer ut i fra sesong.

Fokuset på sesongbaserte råvarer på frokosten er noe som tidlig ble planlagt og som har blitt et viktig element i utvalget. Gjestene skal merke hvilken sesong vi er i og råvarene på frokosten skal reflektere dette. På høsten tilbyr man for eksempel en nydelig kantarell-omelett, roastbeef av elg som påle, og blåbærjuice fra Mikkelhaug på Levanger.

Dibah lager omelett
Dibah lager omelett i Palmehaven på frokostbuffeten.

Kokkene gleder seg alltid til nye sesonger og setter pris på det å kunne variere utvalget på frokosten, slik at gjestene stadig kan vende tilbake og oppleve en ny og spennende hotellfrokost.

Hotellfrokosten på Britannia

Britannia Hotel i Trondheim har frokost i Palmehaven inkludert i overnattingsprisen og vil i tiden fremover også sette av noen bord i ukedagene mandag-fredag til ikke-boende gjester som ønsker å oppleve en 5-stjerners start på dagen. Bordbestilling er nødvendig.

Twinings Best Breakfast kårer Norges beste frokost for 15. år på rad i 2019. Over 400 hoteller ble vurdert i innledende runde før fylkesvinnere og semifinalister ble utvalgt. Alle fylkesvinnere og semifinalister ble vurdert i en egen runde før de aller beste ble plukket ut til finalen og vurdert av en ekstern jury.

Britannia Hotel ble nummer to i kåringen Twinings Best Breakfast, Norges Beste Frokost 2019.

Juryen består av: 
Lars Erik Underthun: Norges første medaljevinner i Bocuse d'Or, driver av Spisestedet Feinschmecker og tidligere president i Bocuse d'Or Norge  
Wenche Andersen:  Hele Norges frokostkokk nummer én gjennom God Morgen Norge. Kjent også som kokebokforfatter og matjournalist, og mottaker av Hedersprisen under Gullruten 2017
Det 3. jurymedlemmet : Er en godt bevart hemmelighet. Vedkommende har omfattende bransjeerfaring, og tilfører juryen bredde i sitt arbeid.