• Art

Leiken Vik er Britannia Kunstner 2021

Torsdag 16. september åpnet årets andre Britannia Kunstner i 2021, Leiken Vik, sin utstilling på Britannia Hotel.

Artikkel · 1.5 min lese

Leiken Vik

16. september 2021 18:00

Leiken Vik markerer sitt 40 år lange virke som billedkunstner med utstilling på Britannia Hotel. Utstillingen inneholder over 100 verk og kan sees i hotellets fellesområder i underetasjen og konferanselobby. Utstillingen er kuratert av hotellets egen kunstkurator, Stein Slettebak Wangen.

Utstillingen inneholder over 100 verk og kan sees i hotellets fellesområder i underetasjen og konferanselobby. Utstillingen er kuratert av hotellets egen kunstkurator, Stein Slettebak Wangen.

Leiken Vik kommer opprinnelig fra Porsgrunn, men bor i dag på Ranheim i Trondheim. September 2021 inneholder viktige begivenheter for henne: i tillegg til at hun fyller 60 år, markerer hun også sitt 40 år lange virke som billedkunstner med utstilling på Britannia Hotel. 

Leiken Viks kunstnerskap har to ytterpunkter; det vare, nesten usynlige, og det motsatte. Til det siste bruker hun blant annet blod. Da hun spurte kollegaen Håkon Bleken om å få av hans blod til et portrett hun ville male av ham, var svaret nei. Bjørg Vik, derimot, sa ja da datteren spurte om hun og broren Jørgen, som er lege, kunne komme på besøk for å tappe blod til en serie bilder datteren ønsket å lage om sin berømte mor, forfatteren. Portrettene ble til med blod og blekk og vist i Porsgrunn kunstforening i 2007. De vakte nasjonal oppsikt og en lattermild Bjørg Vik erklærte at familien med dette hadde fått sin vampyr.

Britannia-utstillingen dokumenterer Leiken Viks styrke i flere sjangere. Grafikken er delikat og svært smakfull, blekk- og blodbildene har tatt en ny vending siden presenteres på papir og i mindre format enn tidligere, mens de store maleriene fortsatt har et svevende uttrykk som innbyr til mange tolkninger, sier kunstkurator Stein Slettebak Wangen.

Kuratoren legger til at Viks akvareller holder høyt nivå, mens en rekke mindre tegninger i pastell og kull både har noe lekent og rolig over seg. Leiken Viks utstilling dokumenterer i kanskje større grad enn tidligere hvilken fin kolorist hun er, sier Slettebak Wangen før han vender tilbake til blekk- og blodbildene: Serien av nye bilder  i denne sjangeren, som Vik har lett seg frem til på egenhånd, er i mine øyne enestående. Det er noe florlett over flere av dem, samtidig som det nærmest bombastiske uttrykket fra tidligere verker i større format og presentert på plate, er i varetatt også her. Leiken Vik er inne på et spor som bør før henne langt.

Utstillingen vil henge på hotellet til midten av februar 2022 og er en salgsutstilling, kontakt vår concierge og resepsjonen for mer informasjon.