• Art
  • · Britannia Hall

Reineieren som maler sitt liv

Niklas Blindh blir Britannias artist for høst-/vintersesongen på hotellet.

Artikkel · 2 min lese

Åpning av Niklas Blindh Utstilling

Britannia Hall, 7. oktober 2022 18:00 - 7. oktober 2022 19:00

En utstilling av kunstverkene til Niklas Blindh, en samisk reineier som har blitt kunstner. Hans arbeid viser den herskapelige siden til dette vakre dyret. Reinsdyr er en kritisk form for næring og inntekt for samene, og gjennom sine skildringer av dem er Nicklas Blindh også i stand til å formidle et viktig budskap om samenes sårbare posisjon i dagens samfunn.

Niklas Blindh er Britannia's kunstner for høst-/vintersesongen på hotellet. Den samiske kunstnerens verk viser den sanne majesteten til reinsdyret, et vakkert, men truet dyr. Kunsten er representativ for samenes sårbare posisjon i dagens samfunn, i en serie av bilder som for alvor løfter maleren inn på den skandinaviske kunstscenen.

Utstillingen åpnet med en vernissage i Britannia Kurs og Konferanse lobby, fredag 7. oktober. Den ble etterfulgt av en strålende 3-retters meny og konsert med Mari Boine Trio i Palmehaven.

Niklas Blindh

Niklas Blindh er en samisk reineier som har blitt kunstner. Hans arbeid viser den herskapelige siden til dette vakre dyret. Reinsdyr er en kritisk form for næring og inntekt for samene, og gjennom sine skildringer av dem er Nicklas Blindh også i stand til å formidle et viktig budskap om samenes sårbare posisjon i dagens samfunn.

Stein Slettebak Wangen, kunstansvarlig Britannia Hotel, deler sine tanker:

Siden 2019 år har jeg levd med reinhornene til Niklas Blindh, billedkunstneren fra den andre siden av svenskegrensa noen mil unna Røros. Han er Britannia-kunstner for høst og vinter i 2022.

Men det er ikke sånn å forstå at jeg har ferdes sammen med reinen i fjellet. Niklas har sendt meg fotos av maleriene sine på e-post, gjerne også underveis i arbeidet med det enkelte bildet. 

Niklas er selvlært som kunstner. Han er 41 år og gift med reineieren Malin Wilks fra Snåsa. De har to barn, Mina og Eila på tre og fem år. Han har tegnet og formet ting med hendene siden barndommen. Sitt første bilde solgte han i 2003 og om bildene hans er det sagt at de utgjør en blanding av et abstrakt, kubistisk og figurativt uttrykk.

Han har ikke mange utstillinger bak seg, men min spådom er at han har mange framfor seg. Niklas Blindhs billedverden er både vakker, merkelig fragmentert og preget av et stort alvor. 

For det hviler en sorg over hans kjærlighetserklæring til reinen og naturen. En sorg over urfolkets fremtidsutsikter, ikke bare i Sverige og Norge, men over hele kloden.

Har reineiere i Funäsdalen, Snåsa og på Fosen en fremtid? 

Den som betrakter Blindhs kunst vil både håpe og tvile på det. Håpe fordi livet med reinhjorden er så vakkert formulert, tvile fordi livet med reinhjorden også er så sorgtungt malt.

Niklas og Malin vet ikke hvor lenge de kommer til å drive som reineiere, eller om Mina og Eila vil livnære seg som foreldrenes slekt har gjort i årtier. 

250 dager i året er Niklas Blindh sammen med reinen, i 50 dager jakter han elg og rovdyr (det er laget filmer om jegeren Niklas Blindh). Når får han så tid til kunsten? I de 65 resterende?

Han samler inntrykk og henter inspirasjon hele tiden. Male gjør han når han er hjemme. Men da skal han også være familiefar. Noen ganger, stadig oftere, kjenner han på lysten til å vie seg mer til kunsten.

I maleriet Bördan - självbilden sitter en mann som løfter en rein over hodet. Han er kledd i en fremmedartet drakt og en hette skjuler ansiktet. Fargene er både vakre og bærer bud om noe truende. Et maleri det er vanskelig å gå bort i fra. 

Like vanskelig er det å løsrive seg fra en slags installasjon hvor malerier er satt sammen med skulpturer. Skulpturene er rått tilformet i tre og malt på med røffe strøk. I andre har kunstneren brukt reinens horn som et bærende element. 

Niklas Blindh viser nærmere 90 malerier, akvareller, grafikk og skulpturer på Britannia Hotel.