• Food & Drinks
  • · Speilsalen

Speilsalen – en symfoni

Bli med på en kulinarisk reise i Speilsalen, en symfoni av smak og opplevelser gjennom tre spektakulære akter.

Artikkel · 6 min lese

Scenen er satt. Gardinene åpner seg. En historisk arena for festligheter og boltreplass for det gode liv gjennom årtier åpenbarer seg foran deg, i det som minner om en ballsal i et eksklusivt fransk palass.

Majestetiske Speilsalen, Britannia Hotel's eldste rom, fra 1896. Foto: Lars Petter Pettersen.

Store buede speil dominerer veggene, med gyldne gesimser og vakker tapet av frodig natur som omslynger rommet. På de flotte marmorbenkene foran kjøkkenet lengst inn i lokalet, glitrer champagneflasker og elegante vinglass i lyset fra rommets overdådige lysekroner.

Dette er Speilsalen; Britannia Hotel’s Michelinstjerne restaurant, som serverer en symfoni av smak og serviceopplevelse i skjønn harmoni. 

Service i Speilsalen, Britannia Hotel's Michelinrestaurant.

Dette ærverdige rommet kan dateres tilbake til 1896 og har vært vertskap for begivenheter av umåtelig betydning. Det var her den kjente norske oppdageren Fridtjof Nansen holdt sin presentasjon for Royal Geographical Society of the World, da han kom tilbake fra Arktis.

Nansens beretninger den dagen, om de enestående opplevelsene han og teamet hans møtte på sine reiser, skulle være den første av mange episke forestillinger som har funnet sted innenfor disse veggene.

I dag er Speilsalen hjemmet til hotellets gourmetrestaurant med samme navn og er forbeholdt gastronomiske reiser som reflekterer både kokkenes matlaging og rommets strålende fortid.

Kjøkkensjef Håkon Solbakk og restaurantsjef Gina Endresen fremfører symfonien i tre trollbindende akter.

AKT I

Første akt er en feiring av de fineste råvarene fra Trøndelagskysten; kamskjell, krabbe, sjøkreps og reker. Skalldyr som sakte har vokst seg rike på smak i det kalde vannet i Trondheimsfjorden og havet utenfor.

Kamskjell snack i Speilsalen, Britannia Hotel's fine dining restaurant. Deler av Den Spede Begynnelse, serien med snacks i starten av menyen. Foto: Fredrik Ringe.

Dette er starten på en meny der sjømaten står i sentrum. Trøndelag er internasjonalt kjent for sin utrolige sjømat, der den kalde rene fjorden gir optimale forhold for at skalldyr og fisk kan utvikle sin intensitet og særpreg i smaken. Denne smaksprofilen gjør at kokkene i Speilsalen kan starte serveringen med ‘snacks’;små munnfuller av kunstneriske kreasjoner, som hver omslutter et hav av smak i sin feiring av råvaren.

Service i Speilsalen: Håvard Werkland, Assistant Head Chef, og Håkon Solbakk, Executive Head Chef, serverer gjester ved Chef's table i restauranten. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel.

Gjestene i Speilsalen nyter menyen på elegante runde bord i midten av lokalet. Eller de kan velge å spise hos kokkene på Chef's Table og se hvordan disse mini-mesterverkene blir laget foran dem. De kan også besøke kaviarbaren, den første av sitt slag i Norge. En hyllest til forskjellige typer kaviar av høyeste kvalitet, alle med tydelig særpreg.

GastroUnika caviar i Speilsalen. Foto: Fredrik Ringe.

Og siden du befinner deg i en Krug Ambassade, kan du være sikker på at sjefsommelier Nikolai Haram Svorte vil foreslå å starte kvelden med de fineste boblene, perfekt valgt for å matche denne episke begynnelsen.

AKT II

Kjøkkensjef Håkon Solbakk’s meny er som nevnt hovedsakelig preget av sjømat fra Trøndelag. Et selvsagt og naturlig valg, som gjør at du kan oppleve det mange regner som verdens beste sjømat (og som eksporteres over hele verden) i Speilsalen, fersk, fra regionen der den har sin opprinnelse.  Inspirert av oppveksten nord i Trøndelag, ønsker Håkon Solbakk å vise den største respekt for råvarene herfra i sitt håndtverk til gjester fra både fjern og nær.

Sjøkreps på Hitra. Foto: TYD.

I Speilsalen kommer hovedkarakterene i menyen ofte til å være fra havet, selv om de dype mørke skogene og velpløyde trønderske jordene også sørger for noen fortryllende øyeblikk på tallerkenen gjennom året. I andre akt får vi servert store smaker fra sesongens norske råvarer, ispedd eksotiske asiatiske ingredienser og teknikker. 

Den berømte Norske kystlinjen er hjemsted for mange smakfulle karakterer, og kveiten, som du ofte finner på menyen i Speilsalen, er en av de flotteste. En spennende, myteomspunnet skapning, som har inntatt mange roller og preget tankene til mang en fisker opp gjennom årene.

Kveite. Foto: TYD

"Prinsesse", "dronning", "den hellige gudefisken" eller til og med "jomfruen"; det er noe gåtefullt med jakten på denne giganten som får fantasien til å løpe fritt avsted. Legenden forteller at kveiten var personifiseringen av Balder, den Norrøne guden kjent for styrke og manglende evne til å bli såret. Piler prellet av ham, en følelse som deles av frustrerte fiskere, selv om det i dyphavets rike er en "henne" de blir skremt av.

Kveite hovedrett i Speilsalen 2023. Foto: Wil Lee-Wright.

Kveitehunnen kan nemlig vokse til monstrøse proporsjoner og bli opptil 3 ½ meter i lengde og veie hele 300 kilo. Store bein, rikt smakfullt kjøtt og en fisk som er lett å sløye, kutte og rengjøre. Den Norske Atlanterhavskveiten har alltid vært en ettertraktet og eksklusiv handelsvare.

I Speilsalen gir denne hellige gudefisken crescendoet til 2. akt.

AKT III

Speilsalens meny inneholder de beste råvarene fra Trøndelags hav, skog og mark. Moderne norsk mat, basert på sesongvariasjoner, forankret i god smak. Kokkene er også stolte av å hedre tradisjonell fransk gastronomigjennom moderne teknikker og kunstnerisk presentasjon kjent fra konkurranser som Bocuse d’Or.

Kjøkkensjef Håkon Solbakk på Braattan Gaard. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel.

Tredje akt er en perfekt orkestrert trio av desserter, som bringer glede i øynene til betrakteren. Rettene henter sin inspirasjon fra hotellet og Speilsalen’s kjøkkenhage. Braattan Gaard er en gård ved innsjøen Jonsvatnet i utkanten av byen, hvor kokkene kan dyrke og eksperimentere sammen med den dyktige driveren, Kristian Nustad.

Braattan Gaard dateres tilbake til 1813. I 1879 ble det et tilfluktssted for trondheimseliten; byfolk som ville krysse den store innsjøen med dampbåt, for å slappe av utenfor byens kjas og mas.

Braattan Gaard, Britannia hotel's farm kitchen outside of Trondheim, on the lake Jonsvatnet
Braattan Gaard ligger idyllisk til ved Jonsvatnet i Trondheim. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel.

I dag er Braattan Gaard ansvarlig for å bringe det beste av norsk natur inn til byen, direkte og eksklusivt til Britannia og Speilsalen’s tallerkener. Braattan Gård drives i dag av Kristian Nustad, som kjøpte gården i 2015, pusset opp og utviklet en frukthage for produksjon av eplejuice. Fra starten med 10 epletrær i 2016, har frukthagen nå over 5000. Gårdens liste over råvarer har også vokst kraftig gjennom årene siden oppstarten, og inkluderer flere typer frukt og grønnsaker, i tillegg til urter og blomster, som alle eksporteres eksklusivt til Britannia Hotel og Speilsalen.

Braattan Gaard's bestyrer Kristian Nustad og kjøkkensjef i Speilsalen, Håkon Solbakk. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel.

Selv om Braattan Gaard ligger godt over havet og temperaturen synker om vinteren, er det et mildt klima der om høsten. Dette er fordi innsjøen ved gården beholder sommervarmen, noe som gjør det til et ideelt sted for fruktdyrking. 

På Braattan finnes det et spesialbygget drivhus på 450m2, som rommer fermenteringssenter, gartneri, juicepresse, testkjøkken og modningskjeller. På gården dyrkes det blant annet kål, dill, gressløk, spiselige blomster, urter, tagetes, rabarbra med mer. I tillegg utvikles og dyrkes det nye ting basert på kjøkkenets ønsker og behov. 

Her er det også honningproduksjon, pæretrær, planer for å lage cider og calvados, og spesialoster som lagres i den spesialbygde modningskjelleren. Asparges, kantareller, hvitløk, ‘svarte epler’ og hylleblomst står langs hyllene, der de fermenteres til menyer i fremtiden. 

Bringebær, hylleblomst og vaniljedessert i Speilsalen, Britannia Hotel's fine dining restaurant. Del av en trio av desserter ved navn "På besøk hos bestemor". Foto: Fredrik Ringe.

Samarbeidet med Braattan Gård gjør at kjøkkenet kan skape en hyllest til den norske hagen på tallerkenene.

Tredje akt er avslutningen på Speilsalens symfoni av smaker og opplevelser gjennom kvelden, men den er også et frempek over morgendagens kjøkken innen gastronomien. 

En søt påminnelse om smakene som kommer fra et bærekraftig og lokalt orientert kjøkken, der de lokale råvarene spiller hovedrollen, tilberedes med internasjonale teknikker og serveres med stil og eleganse til applaus fra et begeistret publikum fra hele verden.