
Verden er sakte, men sikkert, på vei tilbake til normalen. Og med åpne grenser, har Britannias vineksperter igjen fått muligheten til å reise rundt og samle inspirasjon til fremtidige smaksopplevelser i verdensklasse. Nylig reiste tre av kjøkkensjefene våre til Piemonte i Nord-Italia, for å smake – og kjøpe – noen av verdens beste råvarer.
Oktoberkvelden er varm, og Executive Head Chef Espen Aunaas, Speilsalen Assistant Head Chef Håvard Werkland og Executive Head chef på Jonathan og Brasserie Britannia Odd-Ivar Jørgensen[1] rusler rundt mellom de mange vinrankene i historiske Fontanafredda. I de idylliske dalene sør for Alba smaker de på friske og modne druer som er mørke i fargen, klare til å bli høstet.

Dette er Nebbiolo-druer, druen som brukes i Fontanafreddas berømte Barolo-viner. Fontanafredda har lang erfaring med denne vinen. De var de første som eksporterte Barolo internasjonalt – helt tilbake i 1886.I 1964 ble Barolo Vigna La Rosa den første barolovinen som spesifiserte hvilken vingård den kom fra på etiketten. Fontanafreddas baroloviner har blitt kåret til en av Spectators 100 beste viner i verden, og vingården ble i 2012 kåret til «Årets Europeiske vingård».
Barolo og Barbaresco har alltid vært druer ensbetydende med vin av topp kvalitet. Når det gjelder druekvalitet og terroir, er Piemontes vinranker på nivå med det du finner i Grand Cru-regionene i Burgund i Frankrike, som er kjente for sin Pinot Noir. Dette er blant de fine vinene fra denne regionen. De som bringes frem ved spesielle anledninger, og som er en selvsagt del av samleres vinskap, verden over.
Det var imidlertid ikke bare Barolo-vinene Britannias vinkjennere dro ned for å inspisere. Fontanafredda produserer også Barbera-viner, deriblant Barbera d'Alba Britannia, som produseres eksklusivt for hotellets barer og spisesteder.

Barberadruen
Barberadruen er en av de mer tradisjonelle druene i Piemonte. Den stammer helt tilbake til middelalderen, der vin av Barbera ble ansett som «folkets vin» på grunn av den store tilgangen på vin av denne druen.
En vin laget på barberadruen vil alltid bli en behagelig drikkeopplevelse, og du får i tillegg mye for pengene. Dette er en vin som er fruktig, frisk og svært lettdrikkelig. Derfor er det ikke så rart at historikere har funnet ut at vinelskere helt tilbake til middelalderen påsto at det var noe helt spesielt med barberadruen.
På 80-tallet begynte folk verden over for alvor å få øynene opp for Barbera-viner. Barbera d'Alba, Barbera d'Asti og Nizza fikk et rykte på seg for å være sofistikerte viner av høy kvalitet, og i 2014 ble vinområdene tildelt kvalitetsstempelet Denominazione di Origine Controllata (DOC), som direkte oversatt betyr kontrollert opprinnelsesbetegnelse.
Mange av italia's ledende produsenter av Barolo- og Barbaresco-viner har nå også tatt barberadruen inn i sortimentet sitt – et bevis på statusen denne druen har fått.

Barbera d'Alba DOC er en vin i konstant utvikling og forbedring, takket være stadige forbedringer i metoder for høsting og produksjon. Druene dyrkes nå utelukkende under de aller beste forholdene, noe som sikrer at de modnes helt riktig. Rammene for hvor mye som kan høstes hver sesong har blitt kraftig redusert, så nå er det kun de beste druene som blir omdannet til vin. Nye teknikker for beskjæring og lagring på eikefat gjør også det å drikke et glass Barbera-vin til en stadig bedre – og mer kompleks – opplevelse.

Vinmakerens filosofi
Som så mange andre vakre ting, er Fontanafredda resultatet av en ekte italiensk kjærlighetshistorie. Den første kongen av Italia, Vittorio Emanuele II, forelsket seg i Rosa Vercellana, kjent som «La Bela Rusin». Hun var datter av tamburmajoren i den kongelige hæren, og dermed en kvinne langt under kongens standard.
Likevel, på tross av samfunnets fordømmelse, giftet kong Vittorio Emanuele II seg med sin Rosa. Hun fikk tittelen «Grevinne av Mirafiori og Fontanafredda», og kongen ga henne området vingården i dag står på i gave. Vingården ble faktisk grunnlagt av deres to barn, Maria Vittoria og Emanuele Alberto, som også var sterkt delaktige i å gjøre Barolo til et internasjonalt kjent navn.

Fontanafreddas eiendom strekker seg over 122 hektar, og mesteparten av vinen som produseres her eksporteres. Vinmakernes kjærlighet og lidenskap til det de jobber med er likevel i høyeste grad til stede – og ifølge dem er Barbera d'Alba Britannia deres «mest autentiske tolkning av Barbera-druen.»
Resultatet er en klassisk Barbera d'Alba, rubinrød i fargen og med en frisk og fruktig smak. Du kan merke toner av frukt og bær som bjørnebær, kirsebær, jordbær og fruktsyltetøy, og krydder som kanel, vanilje, og grønn pepper. Takket være sin friskhet, fruktighet og sin delikate struktur, er det en svært allsidig vin, som passer til det fleste typer mat, og til alle anledninger.

Britannia's signatur Champagne
Les merVinansvarlige har vært med å valgt og godkjent – i samarbeid med Fontanafredda – signaturvinens cuvée. Dermed kan vinen nå nytes i alle Britannias restauranter og barer, og selvsagt på alle hotellets rom og suiter – hvor vinen er tilgjengelig i minibaren.
Barbera d’Alba Britannia har selskap av blant annet Britannia Selection Brut Majeur, hotellets egen signatur-champagne – eksklusivt produsert av Maison Ayala i anledning gjenåpningen i 2019. Du finner også Britannias Selection Rosé 2020, som ble produsert av samme Maison Ayala for å feire hotellets 150-årsjubileum i 2020.
Du kan lese mer om Fontanafreddas fascinerende historie, og hvordan Barbera d'Alba Britannia ble til, i dokumentet under.


Del 2: trøffeljakt
Read Part 2Nyt et glass Barbera d'Alba i Vinbaren
Vår egen signaturvin er en favoritt i Palmehaven, der den er en perfekt pairingen til mang en bankett og musikkopplevelse.
Den kan selvsagt også nytes i Vinbaren, som er det naturlige stoppestedet for vinelskere. Mellom vinflasker fra alle verdenshjørner, nøye valgt ut av hotellets egne vineksperter, kan vinelskende gjester møtes, nyte, og lære historien bak de edle dråpene.
Vinbaren består av fire forskjellige smakerom – dekket med vinskap fra gulv til tak, som totalt inneholder 10 000 flasker av verdens beste vin.

Våre høyt kvalifiserte sommelierer hjelper deg gjennom hele vinreisen, og sørger for at vinen som finner veien til akkurat ditt glass, er skreddersydd akkurat din smak.
Sammen med vinen kan du nyte deilig spekemat, nybakt surdeigsbrød, et rikt utvalg oster og andre spennende matvarer, for eksempel vår egen hjemmelagde Rooftop-honning.
