• Food & Drinks
  • · Brasserie

The Italian Job del 2: Trøffel på menyen

Det er trøffel på menyen på Brasserie Britannia for tiden, bli med kokkene våre på trøffeljakt i Alba i denne artikkelen.

Peter André GjerdeArtikkel · 5 min lese

Tidligere i høst reiste tre av kjøkkensjefene våre til Nord -Italia sammen med Engrosfrukt og Marthe Carrara for å smake og ta med hjem noen av verdens beste ingredienser til å komplettere våre fantastiske lokale råvarer. 

I tillegg til å besøke både spekemat og salamiprodusent Al Berlinghetto og vingårdene til Fontanafredda og Ca del Bosco, var turens desiderte høydepunkt trøffeljakt i Alba, Piemonte sammen med vår nye trøffel-leverandør Tartufi Morra.

Kjøkkensjefene Espen Aunaas, Håvard Werkland og Odd Ivar Jørgensen stod tidlig opp for å bli med Chiara Dellapiana, markesansvarlig fra Tartufi Morra og de lokale trøffeljegerne Gianni og Dina Boella på trøffeljakt. Ekteparets to erfarne trøffelhunder ledet an og skulle vise seg å bli avgjørende i jakten på det sorte gull.

I et blendende vakkert landskap oppe i fjellskogen, med lett morgenskumring, skinte solen om kapp med spente kokker og ivrige trøffelhunder.

I forkant av jakten ble alle advart om at det var lite sannsynlig å finne trøffel, siden det hadde vært en ekstremt mager og dårlig fangst så langt i sesongen og at forventningene måtte senkes ned til et minimum før start. Gjengen fra Britannia Hotel tok ingenting for gitt, men øynet et håp om fangst likevel.

I Piemonte finnes det omtrent 10 000 trøffeljegere utstyrt med lisens for trøffeljakt i ulike regionale territorier. Siden trøffelen har en tendens til å vokse på de samme stedene hvert år, foregår søkene vanligvis om natten eller ved daggry; for å opprettholde hemmeligholdet rundt stedene der jegerne har funnet trøffel tidligere. Britannia Hotel var så heldig å få bli med til Gianni og Dina's hemmelig steder denne morgenen.

truffle hunt Piemonte Italy with britannia hotel
Gianni Boella med sine to trøffelhunder.

En gang i tiden brukte trøffeljegere både hunder og griser i søket etter trøffel, men bruken av gris ble etter hvert avviklet på tidlig 1900-tall. Den beste trøffelhunden er de såkalte "blanderne", definert tabui på piemontesisk dialekt. Ikke alle hundene blir gode trøffelfinnere: de må ha en spesielt utviklet luktesans.

I Alba er det høytid hvert år i perioden fra September til November, der turister og entusiaster fra hele verden flyr inn for å smake fersk trøffel på menyen og delta i jakten på det sorte og hvite gull som vokser i regionen. Den eksklusive råvaren er sjelden og svært attraktiv. På markedet i Alba går et kilo svart trøffel for ca. 700 euro i september 2021, mens prisen på den enda sjeldnere hvite trøffelen ligger på skyhøye 5000 euro per kilo. 

Etter 15 minutters gåtur i skogen med Gianni og Dina's hunder på ivrig søk, var gleden stor da begge hundene logret svært entusiastisk i nærheten av et gammelt eiketre. Etter litt graving ble det funnet en stor sort trøffel, som raskt ble sendt på rundgang blant glade kokker. Ikke lenge etter markerte hundene på nytt og en fantastisk hvit trøffel ble gravd opp til stor begeistring i gjengen.

Etter en times trøffeljakt hadde Gianni og Dina’s hunder funnet to flotte eksemplarer av sort og en hvit trøffel. Trøffelhundene er naturlig nok også blitt veldig glad i trøffelen de jakter på og fikk en mindre sort trøffel som belønning for innsatsen sin.

En stolt trøffel-leverandør Tartufi Morra overgikk forventningene og tok deretter med kokkene til Alba sentrum for å vise frem sin egen delikatessebutikk og sitt hovedkontor som også inneholdt et eget lite museum, der man kunne lære mer om trøffel og dens historie. Tartufi Morra er nå fast leverandør til Britannia Hotel og leverer ferske trøfler ukentlig i sesong til hotellets restauranter og hovedkjøkken.

Den italienske trøffelen har endelig ankommet hotellet! Etter at flere av kokkene våre besøkte Alba i Oktober, har vi startet et samarbeid med produsenten Tartufi Morra i Alba og de leverer nå ukentlig fersk trøffel til oss. De samarbeider med flere sankere i området, som med sin lokalkunnskap og dyktige hunder, finner trøffelen i jorden under eiketrær, i det flotte området rundt den lille byen Alba. Trøffelen er en sjelden og aromatisk sopp som vokser kun under de rette forholdene, og er en eksklusiv og ettertraktet råvare som vi tilbyr i Brasserie Britannia i sesong.

Odd-Ivar Jorgensen, Head Chef Brasserie Britannia

Fakta om trøffel
Trøffel er en spontan sopp som vokser under jorden (hypogeal sopp), og trekker næring fra planter og trær sine røtter (de vanligste: eik, lind og selje). Det finnes ulike arter trøffel. Den mest verdifulle er den hvite trøffelen (Tuber Magnatum Pico) med kuleformet og uregelmessig form, og den varierer i farge fra lys og hvitaktig gul til gul. Ulike hvitaktige årer forgrener seg over overflaten. Trøflene kan variere i størrelse på alt fra en liten valnøtt til store klumper på over et kilo.

Når de er modne har hvite trøfler en umiskjennelig duft der du oppfatter ulike aromaer som: hvitløk, høy, våt jord, honning, sopp og krydder. Blant de svarte trøflene har vi den svarte vintertrøffelen (Tuber Melanosporum Vitt og Tuber Moscatum), sommertrøffelen (Tuber Aestivum Vitt) og høsttrøffelen (Tuber Uncinatum Chatin).

I sin naturlige tilstand kan man finne trøffelen i skogkanten, i mer eller mindre åpne landskap eller i kantene av veiene på landsbygda, men alltid ved ett av trærne som de lever i symbiose med (eik, lind, selje), på en dybde på 10 ÷20 cm under jorden. Trøffel foretrekker jord som er kjølig og fuktig og finnes på en gjennomsnittlig høyde på 700 meter.

Om Tartufi Morra
Tartufi Morra er en familie-eid bedrift som har gått i generasjoner siden oppstarten i 1930 og var det første selskapet innen prosessering og markedsføring av den hvite trøffelen fra Alba. 

Den hvite trøffelen fra Alba fikk internasjonal berømmelse takket være entreprenøren og grunnleggeren av selskapet, Giacomo Morra, som også startet opp den årlige trøffelmessen i Alba. Han ble i 1933 beskrevet av London-avisen The Times som «Kongen av trøfler»; og hadde ideen om hvert år å gi en stor "trifola" (nord-italiensk dialekt for trøffel) til datidens største kjendiser i verden som Marilyn Monroe, Winston Churchill, Hitchkock med flere. Et genialt markedsføringsstunt som sørget for anerkjennelse og oppmerksomhet verden over og som satte selskapet og Alba-trøffelen på kartet som en eksklusiv og attraktiv merkevare.

I dag er selskapet Tartufi Morra kjent over hele verden: Brødrene Bonino, sammen med sine ansatte driver selskapet videre og har modernisert driften med respekt for historien. De eksporterer i trøffel til eksklusive stjerne-restauranter over hele verden, hvorav Frankrike og Tyskland er de største markedene i Europa, men også Asia med Kina, Japan og Singapore i spissen er store kunder.

Britannia og trøffel går som hånd i hanske, det er unikt og eksklusivt. Opp gjennom historien har hvit og sort trøffel satt en ekstra spiss på menyer på Britannia Hotel, og gjerne når det skal feires noe stort, som bryllup, statsbesøk eller en eksklusiv artist.

Espen Aunaas, Executive Head Chef

Tusen takk til vår leverandør Engrosfrukt ved Olav Slette og reiseleder Marthe Carrara fra Italiareiser som tok oss med på denne opplevelsen. For egne turer til Alba, Piemonte og Italia anbefaler vi varmt å ta kontakt med Marthe for skreddersøm av unike Italia opplevelser. Historisk kilde: Tartufi Morra.