• Hospitality
  • · Palmehaven

Bli lærling på Britannia Hotel - en utdannelse som åpner dører over hele verden!

Tidligere lærling i Speilsalen, Leon Haarberg Nilsen, vant prisen for beste assistent under Bocuse d’Or. Et fagbrev fra Britannia Hotel kan gi enorme muligheter.

Artikkel · 7.5 min lese
Leon Haarberg Nilsen
Tidligere lærling på Britannia Hotel og i Speilsalen, Leon Haarberg Nilsen vant prisen for beste assistent under verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Bocuse d'Or i Lyon i januar 2023.

Britannia Hotel har gjennom historien alltid hatt en stolt tradisjon som lærebedrift innen hotell og restaurantfag. Siden gjenåpningen i 2019 har hotellet opprettholdt og ytterligere forsterket denne tradisjonen med sin satsing på å rekruttere og utdanne nye lærlinger hvert år. 

Allerede i år har nyutdannede faglærte og lærlinger ved hotellet hentet hjem priser i konkurranser for servitører, sommelierer, resepsjonister og kokker. Til og med under verdens største kokkekonkurranse, Bocuse d’Or, skapte en tidligere lærling ved Britannia overskrifter på verdensscenen for sin prestasjon -der han ble kåret til beste commis/assistent.

Britannia Hotel’s lærlingprogram utdanner årlig noen av de dyktigste i landet på sitt fagfelt og tar nå imot nye søkere for høsten 2023.

Britannia's Fredrik Totland, Nils Flatmark and Ingrid Aas. Photo Wil Lee-Wright
Britannia's lærlinger Fredrik Totland og Ingrid Aas med souschef Nils Flatmark i midten.

"Hotellet har et meget godt forhold til Opplæringskontoret som anbefaler egnede kandidater til læreplass hos oss", forklarer Espen Aunaas, hovedkjøkkensjef på Britannia Hotel. 

“Til enhver tid kan Britannia ha 15-16 lærlinger som jobber på kjøkkenet, i tillegg til læreplasser i andre avdelinger på hotellet. Å ha gode lærlinger betyr at vi kan lære nye kokker og servitører hvordan de skal oppføre seg og jobbe effektivt på høyeste nivå. Dette er ikke bare bra for hotellet, men bra for næringen og bra for omdømmet til Trondheim og Trøndelag som gastronomi-destinasjon”.

De aspirerende lærlingene vil ofte bruke utdanningen i Trondheim som et springbrett til å videreføre karrieren andre steder – et fagbrev innen hotell og restaurantfag kan nemlig ta deg verden rundt. Ferdig utdannede faglærte blir ofte ambassadører for Britannia; når de senere for eksempel arbeider i utlandet, konkurrerer på høyeste nivå og viser frem ferdighetene og standardene de har lært på hotellet i starten av karrieren.

"Opplæringen vi gir bærer «Britannia-stempelet» og åpner dører for våre nyutdannede. Mange kommer forhåpentligvis tilbake til Trondheim senere i karrieren med enda større kompetanse. Så det er ikke bare en investering i lærlingene, men også i regionen", sier Espen Aunaas, som studerte i Trondheim og hadde læretiden sin hos stjernerestauranten Credo, før han jobbet internasjonalt. Han har også hatt rollen som kaptein for Det Norske Kokkelandslaget.

Hovedkjøkkensjef på Britannia Hotel, Espen Aunaas.

"Vår 20-års visjon er å ha en Bocuse d’Or-vinner som tok fagbrev og gikk i lære på Britannia Hotel i Trondheim".

Aunaas kan føle seg et skritt nærmere det målet, etter den utrolige prestasjonen til tidligere lærling Leon Haarberg Nilsen i Lyon i januar. Leon vant den prestisjetunge tittelen som beste assistent i 2023-utgaven avBocuse d’Or, verdens fremste kokkekonkurranse. Leon var assistent for kandidat Filip August Bendi og Team Norway, som på spektakulært vis tok sølv i den svært tøffe konkurransen.

Filip og Leon ble coachet av Christopher Davidsen, Speilsalens Executive Head Chef, som selv vant sølv i Bocuse d'Or i 2017. Med mentorer som Aunaas og Davidsen har Leon gått en god skole fra han startet som lærling på hotellet, men det er ingen tvil om at dedikasjon og arbeidsinnsats over tid, er det som har gitt resultater for Leon:

"Å være lærling på Britannia var virkelig en kamp i starten. Da jeg begynte i 2019, var jeg ikke den mest motiverte fyren. Jeg dedikerte egentlig all min tid til kjæresten og brukte ikke så mye energi på jobb i begynnelsen", innrømmer den unge kokken, nå 21 år gammel.

“Men jeg ble raskt lært opp og påminnet om servicestandardene og nivået som forventes på Britannia Hotel, og at det å være lat og lure seg unna ikke var et alternativ. Jeg økte arbeidsinnsatsen og tilpasset meg tempoet som forventes på et kjøkken med høy standard og begynte å sette pris på det å yte mitt beste hver dag og stå på sammen med de andre”.

På Britannia Hotel har kokkelærlinger den unike muligheten til å veksle mellom de seks ulike mat- og drikkestedene og få uvurderlig erfaring fra ulike typer kjøkken og stilarter. Da Speilsalen begynte å ta imot søknader om læreplass, skjønte Leon at dette var en mulighet som var for god til å ikke gripe.

“Jeg forsto raskt at mens Speilsalen så stilig og rolig ut på utsiden, var det mye mer arbeid bak kulissene enn man kunne forestille seg. Jeg pushet meg selv, jobbet på alle de forskjellige stasjonene, lærte masse og fikk taket på arbeidsoppgavene. Og derfra så jeg meg ikke tilbake”.

Leon ble lærling i Speilsalen like etter at restauranten ble tildelt sin første Michelin-stjerne i februar 2020. Kollegaene inkluderte mange toppkokker som hadde konkurrert på høyeste nivå, og etter hvert dreide diskusjonene seg (som de så ofte gjør på et Michelinstjerne-kjøkken), om hvor neste utfordring lå. Den nylig revitaliserte Leon hadde imponert over tid på kjøkkenet i Speilsalen og ble anbefalt av Christopher Davidsen til vinneren av «Årets Kokk», Filip August Bendi, til å være en del av teamet hans som skulle konkurrere i Bocuse d’Or. Resten er historie!

A picture containing person, posing

Description automatically generated
Team Norway med coach Christopher Davidsen, kandidat Filip August Bendi og commis Leon Haarberg Nilsen, som vant sølv i Bocuse d'Or 2023.

“Det mange ikke vet, er at Leon trente til konkurransen i Lyon som en profesjonell toppidrettsutøver. Han drakk ikke en dråpe alkohol på fire måneder. Han stod opp klokken fire hver morgen, dro ut på løpetur, trente på yogamatten sin når han kom hjem, og tok kalde dusjer for å være i optimal fysisk og mental form til konkurransetrening", avslører hans stolte mentor, Christoper Davidsen.

“ Vi bodde alle sammen i en liten leilighet under oppkjøringen til konkurransen og etter han hadde dusjet ble jeg ofte vekket grytidlig på morgenen av lyden av den eldgamle og høylytte hårføneren hans. Da jeg konfronterte ham med det, stakk han den under soveromsdøren min midt på natten for å kødde med meg", flirer Christopher.

Leon ler av dette minnet og presiserer samtidig at han er ydmyk og svært takknemlig for å ha fått være en del av teamet. 

Jeg hadde ikke vunnet beste commis uten teamet og gode støttespillere på veien. Med deres hjelp fant jeg ut at dersom jeg bestemmer meg for noe og setter meg mål, kan jeg faktisk oppnå dem. Det oppsummerer historien min om det å være lærling på Britannia Hotel, som i grunnen er det beste som noen gang har skjedd meg.

Leon Haarberg Nilsen
Britannia's kokkelærlinger Maia Tingstad og Mohamad Musab Almuslem.

Å støtte ambisjonene til unge lærlinger er sentralt i Britannias filosofi når det gjelder å administrere læreplasser. De unge profesjonelle er vanligvis tenåringer når de starter, og læringskurven er like bratt som belønningen er stor. Det er ikke uvanlig at lærlingene støttes økonomisk til å konkurrere i en rekke konkurranser, for å ta seg selv til neste nivå.

Maia Tingstad, 19, vokste opp lokalt på Byåsen og er nå inne i sitt andre læreår hos Britannia Hotel. Hun hadde de typiske interessene til en ung trøndersk jente, å spille håndball gjennom skolen og korps, men innrømmer at ting har endret seg raskt for henne siden hun begynte på Britannia Hotel:

“Det er ikke så mye tid til det mens jeg er lærling her på Britannia, men jeg har fått veldig mange nye venner her på jobben. Alle ansatte sier hei, alle passer på hverandre. Det er en flott atmosfære.”

Det har vært litt av en reise på kort tid for den unge kokken. Maia ble invitert til å konkurrere i Trondheimscup for lærlinger bare to måneder etter at hun startet på Britannia, der hun og hennes kollega Hilde kom på andreplass. I fjor var hun også commis og assisterte Britannia’s Sous Chef, Nils Flatmark da han vant NM i kokkekunst. Maia fikk permisjon med lønn fra Britannia for å hjelpe Nils i flere uker. De trente åtte timer om dagen, syv dager i uken, på hotellets treningskjøkken på Braattan Gaard.

Så med alle timene brukt til å øve til konkurranser og erfaringen fra flere ulike kjøkken på Britannia, vil hun anbefale hotellet som lærebedrift til andre som vurderer å gå samme vei? 

“Ja absolutt. Britannia Hotel passer for alle, så lenge du er villig til å lære, er interessert og tar initiativ. Du bør være engasjert og dedikert i utgangspunktet, men du får selvsagt også god oppfølging og en bredere kunnskapsbase, ikke bare innen ett spesifikt område innen matlaging, og det var en av hovedgrunnene til at jeg ønsket å komme hit".

Resepsjonistlærling Stine Korstad med resepsjonssjef Jakob Kern.

Læreplasser på Britannia Hotel er ikke begrenset til de som er på kjøkkenet. Hotellet er også lærestedet for håpefulle servitører og resepsjonister. Britannia’s resepsjonistlærling, Stine Korstad, stilte nylig i NM for resepsjons- og reiselivslærlinger. Deltakerne ble utfordret med en rekke oppgaver som kunne dukke opp i løpet av en arbeidsdag på et hotell, og ble bedømt på kvaliteten i utførelse, respons og løsningsevnene deres. 

Britannia Hotel er veldig stolt over å kunne meddele at Stine gikk helt til topps og vant gull i konkurransen og er med det Norges beste resepsjonslærling. En fantastisk prestasjon!

“Det er så godt å se at det harde arbeidet Stine legger ned hver eneste dag gir resultater, sier hennes resepsjonssjef og coach Jakob Kern, som reiste sammen med Stine til Stavanger for å støtte og overvære konkurransen. "Vi er utrolig glade for å ha så dyktige unge talenter som henne i teamet som jobber her på hotellet."

Dette er bare noen av de mange unge profesjonelle som skaper seg et navn i starten av karrieren på Britannia Hotel. Hotellet er alltid på utkikk etter nye kandidater til læreplass. Høres dette ut som noe du synes virker spennende og en arbeidsplass du kan tenke deg å vite mer om, ta kontakt med Opplæringskontoret eller med hotellet direkte på vår epost: contact@britannia.no.

Hvem vet, kanskje det er du som kan havne på pallen i NM eller Bocuse d’Or i Lyon i løpet av de neste årene!