• Hospitality
  • · Palmehaven

Britannia Hotel – et hus med innflytelse

Visjonære politikere, eventyrere, parisiske moteløver og internasjonale film- og teaterstjerner har beæret hotellets ærverdige saler med sitt nærvær.

Stian Ward Bugten Artikkel · 1.5 min lese
Historic black and white photo of people reading broadsheet newspapers in Britannia

Britannia Hotel åpnet dørene for første gang for sine glamorøse gjester i 1870. I all sin strålende prakt ble hotellet snart et unikt samlingspunkt, hvor besøkende dignitærer og fastboende i Trondheim delte siste nytt og de nyeste motene. 

Hvis veggene kunne snakke, ville de delt sin samling av makeløse og inspirerende historier fra prominente gjester og besøkende hotellet har mottatt gjennom generasjoner. Britannia er et hus som ikke bare har formet Trondheims historie, men også vært et møtested av internasjonalt format, og som har hatt betydning for mennesker uansett samfunnslag. 

Hotellet har hatt det privilegium å være vertskap for alt fra internasjonale kongelige til handelsreisende, fra politikere til 1800-tallets «lakselorder» – britiske aristokrater som reiste i ukevis for å fiske i Trøndelags fantastiske elver. 

Britannia har alltid vært en hjørnestein i lokalsamfunnet i Trondheim, et møtested som passer for kongelige begivenheter så vel som hverdagslige samtaler. På 1900-tallet gjestet både kong Haakon VII og kong Olav V hotellet i forbindelse med henholdsvis kroningen og signingsseremonien i Nidarosdomen. I 1969 var dronning Elisabeth II og hertugen av Edinburgh på besøk, og opptegnelsene fra den gang forteller at de nøt et bedre måltid i Palmehaven bestående av oksehalesuppe, ørret, lammesadel og Britannia ostekake. 

Visjonære politikere, eventyrere, parisiske moteløver og internasjonale film- og teaterstjerner har beæret hotellets ærverdige saler med sitt nærvær. På dette huset, som har formet norsk kultur i halvannet århundre, har det blitt skapt historie. Hotellet var den enestående polfareren Fridtjof Nansens foretrukne losji og stedet hvor han holdt sitt foredrag for verdens geologiske selskap om sine dristige ekspedisjoner til Arktis. 

Senere benyttet Nansen hotellet som møtested for de mest fremstående forkjemperne for norsk selvstendighet, hvor de la planer for nasjonens uavhengighet. 

Britannias kapellmestere, orkestre og musikeres bidrag til Trondheims musikkliv kan knapt måles. Selv før hotellet ble åpnet i 1870 var gårdsbygningen som lå der tidligere kjent som et midtpunkt for musikkopptredener i Trondheim. I dag er hotellet det selvskrevne «annet hjem» for verdensstjernene som gjester byens scener. 

Britannia Hotels rennommé og tradisjon er bygget på disse historiene, men også historiene til de som jobber her, bor på og besøker hotellet. Enhver gjest som ankommer, etterlater en liten bit av seg selv når de drar og tar med seg noe av den opplevelsen de har hatt her. 

Et unikt hotell som er designet, kuratert og bemannet med tradisjon, stil og visjoner. Britannia er et sted for fornøyelse og velvære, for minner som varer – et hus med innflytelse.