• Hospitality
  • · Facilities

Britannia Hotel og bærekraft

Som en del av hotellets bærekraftsarbeid, har Britannia Hotel har nå blitt sertifisert av Miljøfyrtårn – en organisasjon som hjelper bedrifter å oppnå grønn omstilling.

Artikkel · 5.5 min lese

På Britannia Hotel har vi servert og innlosjert Trondheims innbyggere og deres internasjonale gjester siden 1870. Dette historiske perspektivet ligger til grunn for vår dedikasjon til bærekraftig hotelldrift. Vi gjør grep i dag slik at vi kan fortsette å gjøre det vi elsker – både i morgen, og i de neste 150 årene:

  • Hotellet ble totalrenovert i 2019, og oppgradert i henhold til Passivhus[1] -standarden.
  • Alle rom og fellesarealer er utstyrt med moderne og energieffektiv teknologi.
  • Retningslinjer for å håndtere – og redusere – papir- og matsvinn har blitt implementert.
  • Det er inngått et nytt samarbeid om helelektrisk avfallshåndteringsselskap, som trådde i kraft fra starten av 2022.
  • Britannia støtter og samarbeider med lokale aktører innen mat- og matproduksjon.
  • Hotellet har en egen gård ved Jonsvatnet, hvor vi produserer mange råvarer selv.
  • Bilparken vår har to elbiler, og det kommer flere. Vi har også lademuligheter for gjester med elbiler.
  • Vi har innført sykkelprogram, for å oppmuntre våre ansatte til å velge sykkel foran bil.

Passivhus – et proaktivt hus

Da hotellet gjenåpnet i 2019 etter en tre år lang totalrenovering, var den nye bygningen konstruert etter Passivhus-standarden. Det medfører at vi nå bare bruker 25 prosent av det typiske energiforbruket til tilsvarende bygninger. Bærekraft sto i høysetet under renoveringen av hotellet. Det var viktig at oppussingen skulle ha så lang levetid som mulig, samtidig som den hadde minimal innvirkning på miljøet og omgivelsene.

Trondheim og Britannia Hotel ligger mellom elver, fjord og fjell. Naturen er aldri langt unna, og å ta vare på miljøet er et oppdrag som står hjertet vårt nært. Foto: Mykola Ksenofontov | Visit Trondheim

Å være i ett med naturen

Aldri før har det vært viktigere å leve miljøvennlig enn det er i dag. For oss i Britannia betyr det at vi skal høste naturens ressurser på en bærekraftig måte, slik at vi beskytter fremtidige generasjoner mot klimaendringer og skader på miljøet. Britannia Hotel holder til i vakre Midt-Norge, med frodig og uberørt natur like utenfor vinduet. Å ta vare på denne naturen er en oppgave vi brenner ekstra mye for.

Å drive bærekraftig er for oss ensbetydende med å bruke ressursene våre på en mer fornuftig måte. En måte som på sikt vil tjene både økonomi og miljø. Vi ser kontinuerlig etter måter å forbedre oss på – og disse endringene vil skape et bedre miljø for både gjestene våre og de ansatte.

Ved å støtte lokale bedrifter og bidra til et bærekraftig bymiljø, skal vi bli et eksempel til etterfølgelse på veien mot en grønnere fremtid.

Miljøfyrtårn

Britannia Hotel har nylig blitt Miljøfyrtårnsertifisert. Det betyr at vi har bundet oss til å jobbe målrettet mot et bedre arbeidsmiljø, en grønnere avfallshåndtering, en mer effektiv energibruk og å ta grønnere valg innen transport og innkjøp.

Arbeidsmiljø

Vi har stort fokus på at Britannia Hotel skal være et godt sted å være ansatt. Målet er å holde sykefraværet under 3 prosent. Som en del av arbeidet for å oppnå dette har vi inngått et samarbeid med HjemJobbHjem. Det er en mobilitetsordning som ved å fremme gange, sykling og bruk av kollektivtransport, skal endre ansattes transportvaner til og fra jobb.

Våre ansatte må også gjennom Britannia Academy, et opplæringsprogram som sørger for at alle nye medarbeidere er fullstendig oppdatert på filosofien vår.

Britannia har nylig inngått en avtale med Elskedeny som skal håndtere alt av hotellets avfall med elektriske kjøretøy.

Avfallshåndtering

Også innen avfallshåndtering jobber vi for å forbedre oss. Derfor har vi inngått samarbeid med Elskedeby, som trådte i kraft januar 2022. Elskedeby bruker utelukkende elektriske kjøretøy og kommer til å hente og sortere avfallet fra hotellet på daglig basis – noe som vil redusere både støy og lukt.

Med 6 ulike serveringssteder er produksjon av minst mulig matsvinn naturlig nok en viktig prioritering for oss. Derfor har vi helt siden gjenåpningen i 2019 jobbet målrettet for at matmengden som ikke blir spist er så lav som mulig.

Et av tiltakene vi har satt inn er vår prisbelønte à la carte-frokost. Ved å la gjestene bestille frokosten de ønsker, unngår vi matsvinnet som uunngåelig kommer med en større frokostbuffet.  (Lær mer under avsnittet «Produkter og kjøp»). Dersom det blir noe til overs fra frokosten utnyttes dette videre i andre avdelinger og alt av matavfall fra hotellet går til kompostering på Braattan Gård og brukes som jordforbedring på gården. 

Innen 2022 har vi også et mål om å redusere bruken av skrivepapir med 30 prosent, og ha en total reduksjon i all papirbruk på 10 prosent. Resirkulering er en viktig del av avfallshåndteringen vår.

Britannia er et femstjerners luksuriøst hotell. Det betyr at rommene er utstyrt med møbler, materialer og teknologi av topp moderne kvalitet og med lang holdbarhet – løsninger skapt for å vare i mange år.

Energibruk

Fra 2019 til 2020 gikk karbonavtrykket vårt ned med hele 26 prosent. De betydelige reduksjonene i utslipp skyldes delvis Covid-19, men også endringer i avfallshåndtering og transport. Målet vårt for 2022 er å fortsette den positive trenden – og kunne vise til utslipp som kuttes fra år til år.

Etter oppussingen holder hotellet nå Passivhus-standard. Det betyr at Britannia kun bruker 25 prosent av det typiske energiforbruket til en bygning med tilsvarende bygningsmasse. Det ble under hele oppussingen lagt stor vekt på holdbare materialer som marmor og heltre – materialer som skal tåle å bli brukt av gjestene,  og samtidig holde seg like fine i mange år.

Også på teknologifronten har nye Britannia tenkt bærekraftig. Løsninger som temperaturkontroll i alle rom og smart belysning har blitt implementert for å minimere energibruken.

I 2022 har vi mål om ytterligere 5 prosent reduksjon i energiforbruket.

Framover har vi et mål om å også kutte i mengden vann som brukes på hotellet. I dag har alle vaskene i fellesområdene, samt vaskene som de ansatte bruker, automatisk avstenging. I løpet av 2022 skal også gjestedusjene ha denne funksjonen.

Britannias Executive Head Chef, Espen Aunaas, inspiserer urtene fra vår lokale leverandør, Viken gartneri på Frosta.

Produkter og kjøp

For å kunne tilby kundene våre den beste smaksopplevelsen, er vi opptatt av å bruke lokale, økologisk produserte produkter der det er mulig. Vi samarbeider nært med flere lokale leverandører, og produserer i tillegg egne råvarer på gården vår, Braattan, i utkanten av byen. På taket har vi flere bikuber, som vi samler og selger honning fra. 

Alle restaurantkonseptene våre har et sterkt fokus på lokale råvarer, og på å redusere matsvinn. Barene har også forpliktet seg til å ikke lenger bruke engangsplast, som plastsugerør.

Vi har satt oss som mål å levere en femstjerners frokost, hvor kvalitet skal trumfe kvantitet. Resultatet er en bærekraftig frokost, laget med kun de beste ingrediensene, som presenteres på elegant og delikat vis. I tillegg har vi satt sammen en spennende à la carte-meny, med både klassiske og moderne retter.

Øyvind Tiller, Breakfast Head Chef
Concierge Sten Stensrud foran Britannia's elektriske London Black Cab som er flaggskipet i hotellets bilpark. I løpet av 2022 skal parken utvides med flere elektriske biler. 

Transport

Norge er verdensledende i bruk av elbiler. Hele 60 prosent av alle nye ble solgt i Norge i fjor var elektriske. Det investeres mye i infrastruktur for å nå målet om å fase ut salget av fossile biler innen 2025. Vi vil gjøre vårt for at målsetningen skal bli nådd, og satser derfor tungt på elbiler. Britannias flaggskip, vår London Black Cab, er selvsagt elektrisk, og vi har planer om å utvide bilparken med enda flere elbiler i framtiden.

I parkeringskjelleren har vi seks elbilladere som gjestene våre kan bruke. Som gjest kan du også benytte deg av tilbudet om å leie sykler og elektriske sparkesykler under oppholdet ditt.

I 2022 skal personalreisene reduseres. De ansatte skal bruke Teams og Skype når det er mulig, og det vil bli lavere terskel for hjemmekontor. For å minimere reisebehovet har vi også etablert et salgskontor i Oslo.

Britannia ligger midt i en av Norges beste matregioner. Hotellet ligger like ved alt fra dyrkbar mark til frodig, urørt natur.

Som et bevis på proaktivitet og målrettet arbeid for å nå flere av FNs bærekraftsmål, har vi nå mottatt Miljøfyrtårn-sertifisering. Miljøfyrtårn er et prosjekt som omfatter nesten 8000 bedrifter i hele Norge, og det er den første nasjonale ordningen som er anerkjent av EU.

Arbeidet vårt med Miljøfyrtårn har gir oss bevissthet og viktig innsikt i hvilke deler av praksisen vår som er bærekraftig, og hvor vi må fokusere enda hardere fremover.