• Hospitality

En Levende Vinkjeller

Vår rikholdige vinbar med 8.000 flasker vin er bygd opp av våre vin-eksperter, som har reist rundt i nesten to år for å fylle den opp med spennende vin fra hele verden.

Artikkel · 1.5 min lese

I 1870, da man hevet glassene og feiret åpningen av Britannia, ble vinrankene rundt om i Europa rammet av en ubotelig sykdom, forårsaket av et lite insekt fra Nord-Amerika kalt Phylloxera. Den store vinpesten skulle komme til å ødelegge nesten samtlige gamle vinmarker i Europa i løpet av de neste tjue årene. 

Faktisk er de fleste vinene vi drikker i dag fra vinranker podet på nordamerikanske rotstokker, som hadde utviklet en naturlig motstandskraft. Av historien vet vi at vin har vært og er en selvskreven del av alle store hendelser, og ofte i sentrum for begivenhetene. Revolusjoner, lidelser, seire, fødsler og feiringer markeres med vinene man skåler i. Edle dråper fra verdens fremstående vinkjellere serveres ved disse anledningene, som i kafeene, barene og restaurantene på bakkeplanet over dem. Vinkjelleren, elsket og glemt, høyt skattet, men bortgjemt, er ethvert etablissements alltid trofaste tjener. 

Britannias Vinbaren er en levende vinkjeller: en bar og tre smakerom flankert av 8 000 av verdens beste flasker. Når du stiger ned i dette fornemme rommet kan du fortape deg i et av de mest rikholdige utvalgene av vin i Norge, med utsøkte oster og spekemat som følge, servert av noen av de beste sommelierene i regionen. 

«Det er to måter å tenke på når du bestemmer deg for å lage vin: Skal det være et kommersielt produkt, eller vil du lage vin fra hjertet, et uttrykk for hvem du er, hvor du kommer fra og hvor druene har blitt dyrket. De (sistnevnte) er de mest interessante menneskene å møte, og det er vanligvis de mest interessante vinene å smake på», forklarer Ulf Dalheim, innkjøps- og konseptansvarlig på Vinbaren, som blir en del av Britannia-teamet etter å ha vært vinskribent i over 20 år, forfattet ni bøker og grunnlagt vinpuls.no, Norges største vinklubb. 

I sin søken etter å skape Norges beste vinkart har Ulf saumfart produsenter fra hele verden, anskaffet flasker som ikke finnes på markedet noe annet sted og sikret seg eksklusive årganger. Vinbaren er på høyde med de fleste når det gjelder franske, spanske og italienske viner, men bedre når det kommer til en del andre vinproduserende land. Ulf har anskaffet viner fra legendariske navn som Domaine de la Romanée-Conti og Château Pétrus (Frankrike), Château Musar (Libanon) og Gaia (Italia). Han har også knyttet til seg en rekke verdenskjente produsenter for vinsmakingskurs og -middager: Bare i løpet av april får Britannia besøk fra Royal Okaji Company (Ungarn), Bodegas Rodas (Spania), Champagne Phillipponnat (Frankrike) og Bodegas Vega Sicilia (Spania). 

Vinbaren vil uten tvil tiltrekke seg vinentusiaster fra hele verden, men med hundrevis av kvalitetsviner tilgjengelig på glass til en rimelig pris vil den også være et selvskrevet sted for lokalbefolkningen og hotellets gjester som ønsker en større opplevelse også med historien bak vinen.