• Hospitality

Hästens har sørget for gode sovehjerter siden 1852

Britannia Hotel har Hästens senger på alle hotellrom. Bli bedre kjent med den anerkjente svenske sengeprodusenten som håndlager det som regnes som verdens beste senger.

Artikkel · 6 min lese
Junior suite på hotellet.
Junior suite på Britannia Hotel har selvsagt en deilig seng fra Hästens, i likhet med alle våre 233 rom på hotellet.

Hästens har en rik historie som strekker seg seks generasjoner tilbake. Helt tilbake til røttene som salmakermestere og til de ble utnevnt som hoffleverandører til det svenske slottet, har firmaet vært preget av en ånd av fremragenhet i alt de gjør og lager. Deres historiske reise handler om lidenskap, dyktighet og en streben etter å produsere de beste håndlagede sengene i verden.

Hästens beds
Hver eneste Hästens seng er laget med omtanke og dedikert nøyaktighet - en god natts søvn er garantert.

Hästens - en historie om lidenskap for kvalitet

1839 var en dyster jul for ni år gamle Pehr Janson og hans seks søsken i familiens lille hus utenfor Örebro i Sverige. Faren deres, Johan Janson, hadde nettopp fortalt barna at moren deres var gått bort, utslitt av livet under datidens tøffe forhold. Fattigdommen herjer Sverige, og en tredjedel av befolkningen emigrerer til USA i håp om et bedre liv. Men Pehr sin familie blir værende i Sverige og hver kveld når faren brer teppet over sønnen i sengen, gjentar han viktigheten av å forbedre seg selv, et budskap om sorg og håp som vil være gjenkjennelig for foreldre over hele verden:

«Jeg vil at du skal bli bedre enn meg. Å lære og mestre et yrke du velger deg selv, som vil la deg gi mennesker noe de trenger. Og gjennom å gjøre det, vil du alltid kunne ta vare på de du elsker.»

Johan Janson

Med gjenklangen av disse ordene i ørene kom Pehr Janson til å lykkes stort som grunnlegger av Hästens, som startet som salmakeri. På den tiden skapte salmakermestere også andre produkter, og viet med stolthet håndverket også til rideutstyr og senger laget av hestehår. Denne tradisjonen for kvalitet, inkludert bruken av hestehår og selve håndverket, har vært holdt i hevd i produksjonen av Hästens senger helt frem til i dag.

Hästens beds
Hästens senger er miljøvennlige og bærekraftige. Setter du en Hästens seng ut i skogen, vil det til slutt bare være spikrene og sengefjærene igjen.

Etter hvert som bilen gjorde sitt inntog, ble det mindre behov for salmakeri, og Hästens kunne fokusere mer på sengeproduksjon. Etter Pehr Janson fulgte en rekke av personer som åpenbart var besatt av kvalitet. Systematisk gikk de til verks med å gjenoppfinne og forbedre måten å lage senger på, og inkluderte de siste trendene fra Europa i håndverket sitt. Deres fremste mål var det samme da som nå: å lage den best mulige sengen som gir den mest uforstyrrede søvnen.

Hästens førsteklasses senger er alle produkter av dedikert ekspertise og naturlige materialer. De er også en kulminasjon av seks generasjoners «søvnhåndverk» og en dedikasjon til å skape produkter som oppfyller kundenes drømmer og ønsker. Wil Lee-Wright, redaktør i hotellets avis, The Collector hadde en samtale om Hästens med Sanja Tegeltija, PR-ansvarlig, og Jan Ryde, konsernsjef:

Wil: Britannia, i likhet med Hästens, har en lang og velrennomert historie, men da vi gjenåpnet etter en treårig totalrenovering måtte vi gjøre noen omfattende endringer får å bevege oss i takt med tiden. Dere har også gjort noen betydningsfulle endringer opp igjennom årene, inkludert å gå fra ridesaler på 1800-tallet til å lage dyner og puter av dun og fjær av beste kvalitet på 1920-tallet, introdusere rutemønsteret på 70-tallet og i nyere tid ny design (for eksempel Bernadotte- og Kylberg-designen). Hvor viktig er tradisjon for firmaet deres og hvordan forener dere den med behovet for å modernisere dere?

Sanja: Tradisjon er veldig viktig for oss, særlig når det gjelder håndverket, at vi bruker naturlige materialer og ikke digitaliserer prosessen og måten vi lager sengene våre på. Men selv om vi alltid har benyttet disse metodene og laget sengene våre for hånd, utvikler vi også alle modellene våre annethvert år. Vårt research- og utviklingsteam søker alltid å forbedre sengene, teknikken for de forskjellige lagene, hvordan gi mer støtte til kroppen og hvordan maksimere komfort. Vi er også alltid på utkikk etter spennende samarbeid med andre førsteklasses varemerker, som nylig da vil lanserte sengekapper og sengegavler laget av det naturlige materialet hamp, designet av Ilse Crawford.

Sanja Tegeltija at HÄSTENS
Sanja Tegeltija, Head of Public Relations hos Hästens

Wil: Hästens er Sveriges eldste sengemakere, men det har åpenbart ikke hindret dere i å foredle og strømlinjeforme teknikkene deres opp igjennom årene. Når det gjelder søvn (som med alt det beste i livet) må hovedfokus være på kvalitet, først og fremst. Hva er det som gjør at sengene deres skiller seg ut fra andre når det gjelder komfort og hvordan de er laget? Hva er de mest varige kvalitetene, og hva er de siste nyvinningene?

Sanja: Det vi ser, er at vi er en av veldig få sengeprodusenter som ikke bruker noen syntetiske materialer. Graden av håndverk som benyttes for å lage sengene våre, er unik, og jeg vil si at det er den viktigste forskjellen i måten de lages på. Angående kvaliteten så har vi alltid 25 års garanti, men målet er at sengen skal vare hele livet hvis du tar vare på den. Vårt research- og utviklingsteam fokuserer hovedsakelig på å utvikle senger med god komfort; den skal alltid gi støtte til hele kroppen, særlig korsryggen, så du får maksimal hvile og faller i dyp søvn raskere, og opplever kvalitetssøvn i stedet for kvantitetssøvn.

Hästens Bed manufacture
Håndlagede senger fra Hästens lages i Köping i Sverige.

Wil: Ledelsen på Britannia besøkte fabrikken deres før hotellet åpnet, for å se det fremragende håndverket med egne øyne, og vi filmet opplevelsen. I den ferdige videoen er følelsen av beundring og respekt svært synlig, et bilde av hvor mye arbeid, hvor stor innsats og hvor mange timer som legges ned i hver madrass. Det var virkelig påfallende hvor fornøyd og engasjert staben deres er. Hvor viktig er det for Hästens å ha en god atmosfære på arbeidsplassen? Hvor viktig er bedriftens familierøtter?

Sanja: Vi inviterer besøkende fra hele verden. Alt fra media, partnere og hoteller til en liten gutt på syv år som drømte om å se at sengen hans ble laget! Ærlighet og gjennomsiktighet er vesentlig for alt vi gjør. Det er ikke mange bedrifter i dag som åpner dørene til fabrikken sin for alle slik vi gjør, og dagens konsumenter er kritikere i langt større grad enn tidligere. Kundene våre, i likhet med staben, er mye mer opptatt av produksjon, bærekraft og materialer enn før, noe som er et pluss for oss selv om vi har gjort dette i 169 år nå.

Vi inviterer besøkende fra hele verden. Alt fra media, partnere og hoteller til en liten gutt på syv år som drømte om å se at sengen hans ble laget!

Sanja Tegeltija

For oss er staben alt. Avslappede ansatte som ikke føler stress er nøkkelen til kvalitetsprodukter. Vi anser alle i bedriften som en del av familien, og det er også derfor du møtes av bilder av alle våre ansatte på fotoveggen når du ankommer fabrikken i Köping. Alle som jobber her, er like viktige. Ellers ville det ikke finnes noe produkt. Eieren vår og femte generasjon er også svært generøs og tilbyr alle ansatte spesialpris fordi han vil at alle skal sove i en Hästens-seng.

Wil: Jan, historiefortellingen deres er en viktig del av merkevaren, og det er veldig interessant å lese om de forskjellige familieoverhodene og hvordan de har bidratt til å forme bedriften opp igjennom årene. Hvordan har du håndtert denne rollen og bragt bedriften videre?

Jan: For meg er hovedmålet å gi verden den beste søvnen. Hver generasjon har tilført bedriften noe nytt, som for eksempel faren min, fjerde generasjon, som designet det blårutete mønsteret som er vår merkevareidentitet, vår sjel og mest solgte farge. Da jeg startet, var målet mitt å gjøre firmaet globalt, og vi finnes i dag i 43 land. Vi er beæret over å være representert på et hotell som Britannia, som står for så mye historie, fremragenhet og kvalitet. Som er slik vi ser på oss selv.   

Hästens nåværende konsernsjef og femte generasjons sengemaker Jan Ryde.

Hästens senger finner du på alle hotellrom på Britannia Hotel. Hästens har også nylig åpnet en flott flaggskip-butikk nært hotellet i Søndre Gate 16 i Trondheim, i tillegg til deres egne butikker i Oslo. Besøk dem, se hele utvalget av fantastiske sengemodeller og produkter og bli kjent med den unike kvaliteten som tilbys - vi garanterer at investeringen du gjør er verdt det.

Vi har også et utvalg av stilige og eksklusive Hästens-produkter for salg i vår Britannia Shop.

Hästens Travel Pillow
Hästens Travel Pillow

Denne artikkelen inneholder tekstmateriale fra Hästens hjemmeside (hästens.com).