• Food & Drinks
  • · Speilsalen

Håvard Werkland er Årets Kokk og Norges Bocuse d'Or kandidat

Assisterende kjøkkensjef i Speilsalen vant Årets Kokk 2023 og skal representere Norge på hjemmebane under Bocuse d'Or Europe i Trondheim.

Artikkel · 3 min lese

19. - 20. mars 2024 arrangeres Bocuse d'Or Europe i Trondheim med 20 nasjoner representert i det som er Europamesterkapet og kvalifiseringen til verdens tøffeste kokkekonkurranse - Bocuse d'Or Lyon. Norge har en stolt historie i konkurransen og tok senest i år sølv ved Filip August Bendi.

Coach Lisbeth Størvold, commis Leon Haarberg Nilsen og kandidat Håvard Werkland slipper jubelen løs når resultatet av Årets Kokk ble klart.

I Trondheim er det Håvard Werkland fra Speilsalen som får æren av å representere Norge på hjemmebane etter at han vant det nasjonale uttaket, Årets Kokk i Stavanger mandag 18. september.

En særdeles spennende konkurranse med fem av Norges aller dyktigste kokker i intens kamp om seieren, deriblant Håkon Solbakk, Håvard's kollega i Speilsalen. Med to av fem finalister fra Britannia Hotel lå det en viss forventning og håp om at minst en av de skulle dra i land seieren etter 6 måneder med trening i forkant.

Fra venstre: Aleksander Vartdal utvikler Thon Hotels, Håkon Solbakk kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel, Aron Espeland sous chef Brasserie France, Håvard Werkland assisterende kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel, Runa Kvendseth sous chef fra restaurant Söl.

– Den norske Årets kokk-konkurransen omtales som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbet smart og ha trent knallhardt det siste halvåret. I Norge er vi i en privilegert situasjon med så mange gode kokker å velge blant, og vi er sikre på at kandidaten som vinner, er den beste til å hevde seg i løpet mot Bocuse d’Or.

Geir Skeie styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Bocuse akademiet's dommerpanel bestående av landets mest meriterte kokker og tidligere Bocuse d'Or deltakere fikk en tøff jobb med det som beskrives som tidenes høyeste nivå i Årets Kokk.

Håvard imponerte dommerne med sine to serveringer: Kveite "Head to tail": tre forskjellige retter med kveite servert samtidig og "Trøndelag's rike historie": kokkens tallerken-presentasjon av modnet rødt fe med tilbehør.

Ceviche «amarillo»: marinert og lettgrillet kveite, gul curry & kråkebolle, friske komponenter, nyr, agurk & hylleblomst, vinaigrette, stikkelsbær & aji amarillo. Foto: Tom Haga
Mousseline «soigné», fløyelsmyk fiskebolle, asparges & selleri, varm overraskelse, nduja, tomat & pimente d’espelette, «Nage au fumé», smørsaus med vin jeune & grillet blåskjell. Foto: Tom Haga
Kveite «au poivre»: stekt kveite med longpepper & verbena, syrlig hardangereple & szechuan, norsk agurk & grønne urter, persille, kjørvel & sitrus, sauce au flétan, økologisk andelever & riesling. Foto: Tom Haga
Fatretten som Team Werkland leverte under Årets Kokk 2023. Foto: Tom Haga
Team Werklands kjøttrett, Trøndelags rike historie: flat iron steak med ristet pepper & varme krydder, sopp «naturel», stekt & kremet steinsopp, rettich pære, grønn pepper & estragon jus flambée, margbein & madeira-cask akevitt. Foto: Tom Haga
Sesongens høydepunkter servert til kjøttretten: varm kål-veloute med seterrømme, norsk nepe, kantarell & erter, sprø og myk «potet» med surdeigssmuler, sankede vekster fra Trøndelag. Foto: Tom Haga

Håvard scoret godt hos dommerne på begge rettene, spesielt kveitetrilogien slo ekstra godt an hos dommerne og til slutt gikk han helt til topps totalt og vant i tillegg også prisen for beste originalitet under konkurransen.

Håvard hadde med seg Leon Haarberg Nilsen, tidligere kokkelærling ved Britannia Hotel og Speilsalen som medhjelper i konkurransen og Lisbeth Størvold, kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen som coach.

Håvard har en imponerende merittliste som konkurransekokk allerede, tross sin unge alder (28) og kan i tillegg til seieren i Årets Kokk også skilte med Norgesmesterkap i Kokkekunst, sølv som commis i Bocuse d'Or Lyon og Europe og gull i NM for kokkelærlinger.

Speilsalens andre representant, kjøkkensjef Håkon Solbakk, som også har bred konkurranse-erfaring og medaljer blant annet fra Det Norske Kokkelandslaget endte til slutt på fjerdeplass denne gangen. Han deltok også i konkurransen i 2021 og tok da sølv. I år vant han prisen for Årets Ganefryd ('Beste hors d' oeuvres') og medhjelperen hans, commis, Melina Wang Brekke, vant den ettertraktede prisen som beste commis.

Håvard Werkland (til venstre) og Håkon Solbakk (til høyre) under service ved Chefs Table i Speilsalen.

Nå venter en spennende reise for Håvard Werkland med nye 6 måneder med trening frem til Europamesterskapet på hjemmebane i Trondheim, Bocuse d'Or Europe 19. - 20. mars. 2024.

Som oppladning til mesterskapet arrangerer Britannia Hotel en serie gjestespill. I høst får vi besøk av sølvvinneren i Bocuse d'Or 2023, Filip August Bendi.

Filip August Bendi har hatt en meget spennende karriere så langt, der han har jobbet på flere av verdens aller beste restauranter, inkludert noma i København, Daniel i New York og Matsalen i Stockholm. Tidligere i år vant han sølv i prestisjefylte Bocuse d'Or for Norge sammen med commis Leon Haarberg Nilsen. 13. oktober tar de begge turen til Britannia Hotel, der de skal servere en 5-retters meny i Palmehaven og gjøre et sjeldent gjestespill sammen med kokker fra hovedkjøkkenet på Britannia Hotel.