19. - 20. mars 2024 arrangeres Bocuse d'Or Europe i Trondheim med 20 nasjoner representert i det som er Europamesterkapet og kvalifiseringen til verdens tøffeste kokkekonkurranse - Bocuse d'Or Lyon. Norge har en stolt historie i konkurransen og tok senest i år sølv ved Filip August Bendi.

I Trondheim er det Håvard Werkland fra Speilsalen som får æren av å representere Norge på hjemmebane etter at han vant det nasjonale uttaket, Årets Kokk i Stavanger mandag 18. september.
En særdeles spennende konkurranse med fem av Norges aller dyktigste kokker i intens kamp om seieren, deriblant Håkon Solbakk, Håvard's kollega i Speilsalen. Med to av fem finalister fra Britannia Hotel lå det en viss forventning og håp om at minst en av de skulle dra i land seieren etter 6 måneder med trening i forkant.

– Den norske Årets kokk-konkurransen omtales som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbet smart og ha trent knallhardt det siste halvåret. I Norge er vi i en privilegert situasjon med så mange gode kokker å velge blant, og vi er sikre på at kandidaten som vinner, er den beste til å hevde seg i løpet mot Bocuse d’Or.
Geir Skeie styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
Bocuse akademiet's dommerpanel bestående av landets mest meriterte kokker og tidligere Bocuse d'Or deltakere fikk en tøff jobb med det som beskrives som tidenes høyeste nivå i Årets Kokk.
Håvard imponerte dommerne med sine to serveringer: Kveite "Head to tail": tre forskjellige retter med kveite servert samtidig og "Trøndelag's rike historie": kokkens tallerken-presentasjon av modnet rødt fe med tilbehør.






Håvard scoret godt hos dommerne på begge rettene, spesielt kveitetrilogien slo ekstra godt an hos dommerne og til slutt gikk han helt til topps totalt og vant i tillegg også prisen for beste originalitet under konkurransen.
Håvard hadde med seg Leon Haarberg Nilsen, tidligere kokkelærling ved Britannia Hotel og Speilsalen som medhjelper i konkurransen og Lisbeth Størvold, kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen som coach.
Håvard har en imponerende merittliste som konkurransekokk allerede, tross sin unge alder (28) og kan i tillegg til seieren i Årets Kokk også skilte med Norgesmesterkap i Kokkekunst, sølv som commis i Bocuse d'Or Lyon og Europe og gull i NM for kokkelærlinger.

Speilsalens andre representant, kjøkkensjef Håkon Solbakk, som også har bred konkurranse-erfaring og medaljer blant annet fra Det Norske Kokkelandslaget endte til slutt på fjerdeplass denne gangen. Han deltok også i konkurransen i 2021 og tok da sølv. I år vant han prisen for Årets Ganefryd ('Beste hors d' oeuvres') og medhjelperen hans, commis, Melina Wang Brekke, vant den ettertraktede prisen som beste commis.


Filip Bendi i Palmehaven
Gjestespill 13. oktoberNå venter en spennende reise for Håvard Werkland med nye 6 måneder med trening frem til Europamesterskapet på hjemmebane i Trondheim, Bocuse d'Or Europe 19. - 20. mars. 2024.
Som oppladning til mesterskapet arrangerer Britannia Hotel en serie gjestespill. I høst får vi besøk av sølvvinneren i Bocuse d'Or 2023, Filip August Bendi.
Filip August Bendi har hatt en meget spennende karriere så langt, der han har jobbet på flere av verdens aller beste restauranter, inkludert noma i København, Daniel i New York og Matsalen i Stockholm. Tidligere i år vant han sølv i prestisjefylte Bocuse d'Or for Norge sammen med commis Leon Haarberg Nilsen. 13. oktober tar de begge turen til Britannia Hotel, der de skal servere en 5-retters meny i Palmehaven og gjøre et sjeldent gjestespill sammen med kokker fra hovedkjøkkenet på Britannia Hotel.