19. - 20. mars 2024 arrangeres Bocuse d'Or Europe i Trondheim med 20 nasjoner representert i det som er Europamesterkapet og kvalifiseringen til verdens tøffeste kokkekonkurranse - Bocuse d'Or Lyon. Norge har en stolt historie i konkurransen og tok senest i år sølv ved Filip August Bendi.
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/31847E8C-9E7D-47CD-94A7-617E06E421DF-1708-000001712E47FF21-1024x683.jpg)
I Trondheim er det Håvard Werkland fra Speilsalen som får æren av å representere Norge på hjemmebane etter at han vant det nasjonale uttaket, Årets Kokk i Stavanger mandag 18. september.
En særdeles spennende konkurranse med fem av Norges aller dyktigste kokker i intens kamp om seieren, deriblant Håkon Solbakk, Håvard's kollega i Speilsalen. Med to av fem finalister fra Britannia Hotel lå det en viss forventning og håp om at minst en av de skulle dra i land seieren etter 6 måneder med trening i forkant.
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/aretskokk-kandidatene-gruppebilde-2-highres-scaled-1-1024x683.jpeg)
– Den norske Årets kokk-konkurransen omtales som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbet smart og ha trent knallhardt det siste halvåret. I Norge er vi i en privilegert situasjon med så mange gode kokker å velge blant, og vi er sikre på at kandidaten som vinner, er den beste til å hevde seg i løpet mot Bocuse d’Or.
Geir Skeie styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
Bocuse akademiet's dommerpanel bestående av landets mest meriterte kokker og tidligere Bocuse d'Or deltakere fikk en tøff jobb med det som beskrives som tidenes høyeste nivå i Årets Kokk.
Håvard imponerte dommerne med sine to serveringer: Kveite "Head to tail": tre forskjellige retter med kveite servert samtidig og "Trøndelag's rike historie": kokkens tallerken-presentasjon av modnet rødt fe med tilbehør.
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/376803588_718009730355429_1531206163837182867_n-1024x1024.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/376902825_718009823688753_5562287208088884078_n-1024x1024.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/374485482_718009717022097_1833717117269394631_n-1024x1024.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/376201143_718008090355593_9060222742598765505_n-1024x576.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/374279058_718009693688766_9059559817867294801_n-1024x1024.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/werkland_side_tomhaga_16_9_hires-1024x576.jpg)
Håvard scoret godt hos dommerne på begge rettene, spesielt kveitetrilogien slo ekstra godt an hos dommerne og til slutt gikk han helt til topps totalt og vant i tillegg også prisen for beste originalitet under konkurransen.
Håvard hadde med seg Leon Haarberg Nilsen, tidligere kokkelærling ved Britannia Hotel og Speilsalen som medhjelper i konkurransen og Lisbeth Størvold, kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen som coach.
Håvard har en imponerende merittliste som konkurransekokk allerede, tross sin unge alder (28) og kan i tillegg til seieren i Årets Kokk også skilte med Norgesmesterkap i Kokkekunst, sølv som commis i Bocuse d'Or Lyon og Europe og gull i NM for kokkelærlinger.
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/31847E8C-9E7D-47CD-94A7-617E06E421DF-1708-000001712E47FF21-1024x683.jpg)
Speilsalens andre representant, kjøkkensjef Håkon Solbakk, som også har bred konkurranse-erfaring og medaljer blant annet fra Det Norske Kokkelandslaget endte til slutt på fjerdeplass denne gangen. Han deltok også i konkurransen i 2021 og tok da sølv. I år vant han prisen for Årets Ganefryd ('Beste hors d' oeuvres') og medhjelperen hans, commis, Melina Wang Brekke, vant den ettertraktede prisen som beste commis.
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/08/Speilsalen_chefs_tabel_photo_Wil_Lee-Wright_110A9635_lowres-1024x682.jpg)
![](https://cms.britannia.no/wp-content/uploads/2023/09/Filip-August-Bendi_Bocuse-dor-2023_Foto-Linda-Wiken-768x1024.jpg)
Filip Bendi i Palmehaven
Gjestespill 13. oktoberNå venter en spennende reise for Håvard Werkland med nye 6 måneder med trening frem til Europamesterskapet på hjemmebane i Trondheim, Bocuse d'Or Europe 19. - 20. mars. 2024.
Som oppladning til mesterskapet arrangerer Britannia Hotel en serie gjestespill. I høst får vi besøk av sølvvinneren i Bocuse d'Or 2023, Filip August Bendi.
Filip August Bendi har hatt en meget spennende karriere så langt, der han har jobbet på flere av verdens aller beste restauranter, inkludert noma i København, Daniel i New York og Matsalen i Stockholm. Tidligere i år vant han sølv i prestisjefylte Bocuse d'Or for Norge sammen med commis Leon Haarberg Nilsen. 13. oktober tar de begge turen til Britannia Hotel, der de skal servere en 5-retters meny i Palmehaven og gjøre et sjeldent gjestespill sammen med kokker fra hovedkjøkkenet på Britannia Hotel.