• Food & Drinks
  • · Speilsalen

Jakten på Bocuse og verdensherredømme

19. Oktober skal kjøkkensjef i Speilsalen, Håkon Solbakk i ilden under kvalifiseringen til Bocuse d`Or for Norge, Årets Kokk.

Artikkel · 3 min lese

En konkurranse han har opplevd tidligere både som coach og som commis for andre deltakere. Denne gangen er det hans tur og han har forberedt seg på øyeblikket i mange år allerede. Drømmen om å en gang selv kunne representere Norge i verdens mest prestisjefylte og krevende kokkekonkurranse har eksistert i mange år.

For Håkon Solbakk (29) startet kokkekarrieren på kokkefaglinja på Ytre Nærøysund VGS og deretter som lærling på Rica Nidelven Hotel i Trondheim. Han kom igjennom det den gang trange nåløyet og ble valgt ut som en av lærlingene som fikk gå læra i et kokkemiljø preget av konkurranser, bruk av ekte kortreiste lokale råvarer og en kultur der talentutvikling ble satt i system. 

Håkon Solbakk på Det Norske Kokkelandslaget. Foto: Tom Haga.

Håkon gikk en god skole og deltok tidlig i egne konkurranser der han oppnådde meget gode resultater. Etter hvert ble han tatt opp som medlem på Det Norske Kokkelandslaget, der han har flere medaljer av edelt metall og gode plasseringer fra både VM og OL med junior- og seniorlandslaget.

Coach og mentor for Håkon under Årets Kokk er ingen ringere enn Christopher Davidsen som selv deltok i konkurransen i 2014 og som har to sølv fra Bocuse Europe og Bocuse d`Or i Lyon. Christopher er svært optimistisk og positivt til Håkons deltakelse. 

Coach Christopher Davidsen og kandidat Håkon Solbakk

Jeg tror han har en veldig god mulighet i år, innsendelsen hans var svært sterk, han er tøff i hodet, lager fantastisk god mat og har et bra team og apparat rundt seg. Deltakelsen kommer på helt riktig tidspunkt i karrieren og livet hans. Han er klar for det som venter han.

Christopher Davidsen

Selv er Håkon godt i gang med treningen på konkurransekjøkkenet han har fått bygget på Culina i Trondheim, der han perfeksjonerer og utvikler rettene han skal konkurrere med i Mathallen i Oslo den 19. Oktober.

Ganefryd Nærøysteine. Foto: Marius Rua.

Jeg er vokst opp på Nærøysteine, et fiskevær ved Abelvær i Trøndelag. Som gutt var jeg glad i å skape ting med hendene og tilgang til gode råvarer og fisk på middagsbordet flere ganger i uken vekket tidlig interessen for å tilberede mat på nye måter. Det var nok her drømmen om å bli kokk tok form. Å kunne glede andre med gode matopplevelser, samtidig som jeg fikk testet ut ideer og konsepter føltes meningsfullt, og er fortsatt noe av det jeg setter størst pris på med yrket.

Reinsdyr Hyllingen av Håkon Solbakk. Foto: Marius Rua.

Jeg brenner for å utnytte råvarer på nye og spennende måter og for å lage velsmakende, vakker mat med tydelig identitet og autentiske smaker – alltid ved hjelp av bærekraftige teknikker. Jeg jobber grundig og effektivt under press og trives godt i konkurransesituasjoner. Jeg har deltatt i flere konkurranser før, noe som har gjort ønsket om en pallplass i Bocuse d’Or enda sterkere. Drømmen er å ta gullet hjem, hele veien fra Lyon til Nærøysteine.

Flammende sølv. Sild. Håkon Solbakk. Foto: Marius Rua.

“Grunnsteinen i matfilosofien min er gode, norske råvarer og klassiske smaker servert med kunstferdighet og presisjon, uten at det blir pretensiøst. Jeg liker å leke med etablerte smaksbilder, teste ut nye teknikker, komposisjoner og råvarer, og å forene tradisjon med moderne impulser på en elegant og leken måte. Om jeg klarer å fornye og berike måten gjester og kolleger opplever det norske kjøkkenet har jeg oppnådd mye.

Fem erfarne konkurransekokker skal kjempe om å bli Årets kokk 2021. Aleksander Løkkeberg Vartdal, Filip August Bendi, Håkon Solbakk, Marius Dragsten Kjelsrud og Runa Kvendseth. 

– Årets kokk-konkurransen er et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbe knallhardt for å stå på toppen av pallen i Mathallen. I Norge er vi heldige som har så mange gode kokker å velge mellom, og vi er sikre på at de kandidatene vi har valgt ut blant søkerne, er de beste til å hevde seg i løpet mot både Årets kokk, og deretter Bocuse d’Or, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Vinneren av Årets Kokk 2021, skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i 2022 og verdensfinalen i Lyon i 2023.

Følg Håkons reise mot Årets Kokk og jakten på Bocusemedalje på hakonsolbakk.no og @hakon.solbakk på instagram.

Konkurransen blir streamet på Nordic Food på tirsdag fra kl. 13.00 til 21.15 tirsdag 19. oktober

Paul Bocuse