• Food & Drinks
  • · Vinbaren

Øyvinds nye vinverden

Den prisvinnende bartender- og cocktailkunstneren vår Øyvind Lindgjerdet, har utviklet en ny, vinbasert cocktailmeny for Vinbaren.

Artikkel · 6.5 min lese

Dette var allerede det kuleste lokalet på hotellet. Det er så mye potensial her! Atmosfæren er helt unik, det er intimt, og rommet skiller seg tydelig ut fra resten av hotellet!

Vinbarens nye sjef, Øyvind Lindgjerdet, 

Vinbaren ble første gang lansert da Britannia gjenåpnet dørene i 2019. Den interaktive vinkjelleren – en labyrint av vinflasker – består av mer enn 10 000 flasker i verdensklasse, som er trygt oppbevart i temperaturkontrollerte glasskap.  

Øyvind Lindgjerdet serving wine in Britannia Hotel's wine bar, Vinbaren

God vin har alltid vært hjertet av Vinbaren, selv om konseptet har blitt tilpasset og finjustert underveis. Nå åpner vi lokalet igjen – i helt ny drakt – etter en spennende sommer med ombygging og snekring. Den prisbelønte cocktailskaperen fra Britannia Bar, Øyvind Lindgjerdet, har fulgt nøye med og veiledet prosessen. 

Quinquina Spritz one of Øyvind's new wine-based cocktails in Vinbaren, Britannia Hotel
Quinquina Spritz. Bilde av EBS Photograph.

En ny begynnelse

Øyvind Lindgjerdet har ledet beryktede Britannia Bar siden den store gjenåpningen av hotellet for tre og et halvt år siden. Baren i hovedetasjen har mottatt mange nominasjoner hos berømte Bartenders Choice Awards, og tok gullet i People's Choice Award i 2021. I 2020 ble baren skjenket prisen «beste cocktailmeny i Norge» – takket være Øyvinds utrolige utvalg av cocktails basert på trøndersk lokalhistorie

Britannia Bar in Trondheim
Britannia Bar. Bilde av Studio Dreyer Hensley.

Den nye Vinbaren – og den nye menyen – har satt Øyvind på en skikkelig prøve, hans største faglige utfordring hittil: en spektakulær rekke med signaturdrinker, basert på førsteklasses Champagne, røde og hvite viner, druebrennevin og hetvin. Heldigvis for Britannia er Øyvind en selvdiagnostisert utfordringsnarkoman, så han har tatt utfordringen på strak arm.

Under åpningsfesten i september presenterte den ambisiøse Vinbaren-sjefen de nye, nøye utvalgte drinkene. Alle som kjenner eller har møtt Øyvind, vet at det bare er én ting som topper hans fortreffelige miksekunster - nemlig hans ferdigheter som samtalepartner. Teamet hans sørger for at hver eneste gjest som kommer, hilses personlig og varmt velkommen. 

senior bartender Sven Marius Øversjøen

Drinken Koji Bellini er det første som tilbys gjestene ved ankomst. Det er den perfekte introduksjonen til den nye drikkemenyen:

– Vi tok utgangspunkt i den klassiske drinken «Bellini», og ønsket å videreutvikle noe helt nytt fra basesmakene, forklarer Øyvind. Vi beholdte kjerneelementene – prosecco og hvit fersken – men la til rød plomme og noe som heter «koji», altså muggsporer fra ris og bygg. Det tilfører drinken mer dybde og kompleksitet.

Den jordlige, funky smaken fra koji balanseres perfekt opp mot den søte sorbeten og den syrlige proseccoen. Resultatet er en fyldig og freidig drink med skikkelig «punch».

Øyvind Lindgjerdet

Drinken trenger ikke å reise langt før den treffer tungen. Den serveres nemlig i et imponerende høyt og langstilket glass, med en delikat kule sorbet som bader i boblene. Den er langbent og lekker, som cocktailverdens svar på Uma Thurman. Dykk ned i denne guddommelige lille dammen av glede, ved hjelp av den lille gullskjeen som følger med. Du vil raskt oppdage at smaken faktisk overgår de visuelle forventningene.

Koji Bellini er virkelig et stykke kjærlighetsarbeid. I utviklingen av drinken henvendte Øyvind seg til Michelin-kokkene i Speilsalen for å få veiledning i å lage sorbet. Deretter finjusterte han håndverket til sitt felt og formål: nemlig en sorbet med mer smaksintensitet, lavere vanninnhold og en annen frysetemperatur. Et viktig poeng siden sorbeten inneholder alkohol.

Sorbeten holder dermed formen like lenge som drinken varer.  Og den forsvinner like bemerkelsesverdig og elegant som hver slurk og virvel med gullskjeen. 

Den gale cocktail-professoren slår til igjen! Fra nå av vil jeg at alle dessertene mine skal serveres i et basseng av Champagne.

McKenna Starck, Hyfer Festival, på Vinbarens åpningsfest.
Brioche Sour, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet. Photo by EBS Photography
Brioche Sour. Bilde av EBS Photography

Melk, brød og vin

«Brioche Sour» er en melke-klarifisert versjon av den klassiske drinken «Whiskey Sour», med amerikansk hvetewhisky i stedet for bourbon – samt klarifisert melk fra Røros. Denne ingrediensen har vi sett på Øyvinds menyer før, da brukt med stor effekt i hans signaturcocktail «Cannon» fra Britannia Bar. «Brioche Sour» er også tilsatt ristet briochebrød, og en Rioja Reserva som helles på toppen av drinken som en blodrød lavalampe. Den fargerike drinken passer perfekt inn i den nyoppussede baren, med slående malerier på veggene av den anerkjente maleren Bjarne Melgaard.

Aromatique, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet for Vinbaren at Britannia Hotel

Øyvinds drinker er ofte litt teatralske, men det går aldri på bekostning av smaken. Femstjernes smak og balanse er alltid førsteprioritet. Drinken «Aromatique» er et godt eksempel, ja kanskje selve symbolet, på denne filosofien. Denne cocktailen har nemlig oppnådd det tilsynelatende umulige: en deilig drink med Grappa! 

Man må enten være modig eller dum for å lage en drink med Grappa. Jeg er nok litt begge deler. Grappa har mye karakter og ganske “skarpe albuer”, så vanligvis er det den som vinner frem når du blander den med andre ingredienser.

Øyvind Lindgjerdet
Aromatique, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet for Vinbaren at Britannia Hotel

Men, når djevelen først har satt seg på skulderen til Øyvind, lar han seg selvsagt utfordre. 

Syren i «Aromatique» kommer fra verjus, altså saft fra umodne druer. En perfekt seng for den aromatiske Moscato-grappaen. Drikkens jordpreg mykes opp med vannmelonkordial og kompletteres med Britannias egen Rosé Champagne fra Ayala.

Resultatet serveres i det dyreste glasset Øyvind noen gang har brukt i en bar. Og vet du hva: drinken vil få deg til å måpe. Det er som om Øyvind har dekonstruert grappaen tilbake til sin opprinnelige drueform, og lagt til lag på lag med eleganse underveis. Eller, som han selv sier det i menyen sin; «et aromatisk eksperiment som gikk fryktelig riktig».

Aromatique, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet for Vinbaren at Britannia Hotel. Photo by EBS Photography-
Aromatique. Bilde av EBS Photography-

Øyvinds favoritter 

Den nye menyen har totalt 8 signaturcocktailer – med fire til på planleggingsstadiet. Menyen inkluderer umiddelbare klassikere som «Yucatán» og «Symphonie», som er basert på to av Øyvinds favorittviner. Henholdsvis Schloss Lieser Riesling Kabinett og Cloudy Bay Sauvignon Blanc. 

Sistnevnte drink var det delte meninger om under åpningskvelden. Smaken var det ingenting å si på – alle som satt i baren denne kvelden elsket den. Men er det cocktail for vinelskere eller en cocktail for cocktailelskere? Ja takk, begge deler kanskje?  

Symphonie, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet for Vinbaren at Britannia Hotel. Photo by EBS Photography.
Symphonie. Bide av EBS Photography.

Drinken har en lang og god ettersmak av single malt whisky, fra den skotske produsenten Glenmorangie, og er perfekt balansert med et destillat av franske pærer. Og vinen, da? Barsjef Øyvind har alltid glimt i øyet og et smil på lur. Der ja! Den umiskjennelige smaken av Sauvignon Blanc er fremtredende, og komplementeres med et hint av tomatplante, stikkelsbær, eik og pære. Denne drinken er ren trolldom! 

A La Royale, a cocktail by Øyvind Lindgjerdet for Vinbaren at Britannia Hotel. Photo by EBS Photography.
A La Royale. Bilde av EBS Photography.

På øverste hylle

Det er også noen litt mer eksklusive cocktailer på menyen, inkludert À La Royale, som bruker Dom Perignon 2012 årgangschampagne, med en dæsj Tariquet Blanche Armagnac. Den er floral, frisk og meget sofistikert, med en twist av hylleblomstsaft og «rue berry» kordial – en tropisk urteplante fra Etiopia.

Og så er det X. O. Fashioned da, en vill kombinasjon av sprøtt, jordnært og aromatisk. Drinken er alt dette – og enda mye mer. Den 25 år gamle X.O. cognacen gir drinken tyngde. Toppet med en av verdens mest eksklusive champagner – Krug – når smakene nye høyder. Til slutt et hint av urter og sort valnøttblad. Dette en drink som lever lenge på ganen – og enda lenger i minnet.

Fra rom til rom

Det er ikke bare de edle dråpene i glasset som gjør Vinbaren til en uforglemmelig opplevelse. De nøye utvalgte detaljene, med håndplukkede glass; sylinderformede lamper; stemningsskapende ny musikkprofil (servert gjennom et nytt topp, moderne lydsystem); er selve kulminasjonen på en nøye gjennomtenkt kurasjonprosess.

senior bartender Sven Marius Øversjøen

– Se på dette da, utbryter seniorbartender Sven Marius Øversjøen (som også har forflyttet seg fra Britannia Bar og ned i Vinkjelleren). Det er som om et romskip har landet midt i Britannia. Alt er så nøye gjennomtenkt og konstruert, og passer helt ypperlig for oss bartendere. Den bikubelignende baren kan enkelt justeres, og all aktivitet og action skjer rett foran deg. Siden baren er noe senket kan gjestene se alt som foregår bak disken. 

serving wine at Vinbaren's new bar

Den første baren som hadde denne originale utformingen, er Tayēr + Elementary i London. Hver del av bikubebaren kan brukes som disk, eller vendes for å skape åpen lagring for flasker, urter, is eller andre redskaper. Det ser helt fantastisk ut – og ingen kvelder har samme oppsett. Hvis gjestene i baren skulle ønske en flaske avkjølt vin, kan den nærmeste modulen snus og fungere som en nedsunket isbøtte. Det er virkelig et inspirerende design. 

Modulene til den nye baren kan også settes sammen til store og mer spenstige formasjoner. Som et enormt isbad for eksempel, fylt med et hundretalls champagneflasker, for storslåtte arrangement og smaksbegivenheter.

Røroskjøtt Coppa Ham at Britannia Hotel

Menyen, takk

Vinbarens vinkurs og -smakinger er perfekte for de vininteresserte, nysgjerrige og kunnskapssøkende – uten at det kreves spesielle forkunnskaper. Alle smakinger kan skreddersys etter preferanser og ønsker. Britannia har et stort team med vinkelnere som står klare for å dele av sin kunnskap og lidenskap.

Vinbaren byr også på nydelig snacks og småretter. Det finnes ulike alternativer, som ostebrett, spekemat eller delefat. Du kan også unne deg populære Britannia-klassikere som anderillette, fersk østers, eller Britannias egen kaviar – servert med blinis og Rørosrømme. 

Vinbaren passer også for grupper og private arrangementer – med skreddersydde vinkurs tilpasset gruppenes tema og størrelse.  

Couple enjoying glasses of wine and cocktails in Britannia's wine bar, Vinbaren

En modningsprosess

I likhet med kvalitetsvinene som står linet langs veggene i Vinbaren, har konseptet nå modnet. Men det er også – som Øyvind påpeker – mye potensiale her. De nye lokalene og cocktailmenyen har allerede vist seg å være en stor hit blant gjestene: en ny og spennende inngang til vinens evigvarende verden.

Vinbaren er et konsept som virkelig setter Britannia på kartet. Nå har den unike og originale vinkjelleren – med en vinliste som konkurrere med de beste femstjerners hotellene i verden – også fått en unik cocktailmeny. Og en atmosfære som virkelig matcher.

Vinbaren
Onsdag - Torsdag: 17.00 - 00.00
Fredag - Lørdag: 17.00 – 02.00

Alle bilder av Wil Lee-Wright / Britannia Hotel, med mindre annet er spesifisert.