• Culture

Sommer i Trondheim og omegn

Med sin størrelse og beliggenhet er Trondheim den perfekte destinasjonen for byferie for de som både vil ha en smak av bylivet og litt natur.

Artikkel · 6 min lese
a view over the fjords in Inderøy
Utsikt fra Hotell Øyna, Inderøy.

Våre beste forslag til aktiviteter og ting å gjøre mens du er på Trondheimsbesøk. Utendørs, inne og utenfor byen.

man on deckchair on Munkholmen island in Trondheim Fjord
Foto: Jarle Hagen / Visit Trondheim.

Med sin størrelse og beliggenhet er Trondheim den perfekte destinasjonen for byferie for de som både vil ha en smak av bylivet og litt natur. Når værgudene er på vår side; nyt lange sommerdager utendørs. Og når de ikke er det, finnes det mye som er verdt å utforske innendørs i Trondheim også. 

old red bridge in Trondheim
Trondheims Gamle Bybro. Foto: Mykola Ksenofontov / Visit Trondheim.

Skal du være her en stund bør du benytte muligheten til å besøke andre steder i Trøndelag. Fylket strekker seg fra sjø til fjell, og er rik på historie, natur og kultur. Det siste tiåret har regionen også høstet anerkjennelse for kvaliteten på og dedikasjonen til lokale råvarer og lokalmat. Vi anbefaler fire dagsturer fra Trondheim og et stopp for neste etappe på reisen. 

old tram in Trondheim
Trondheim Trikk. Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim.

Båt eller trikk?

Du trenger ikke reise langt for å få dagsturfølelsen. Ta båten til Munkholmen eller trikken til Lian, etter en liten halvtime føles bylivet ut som det er langt borte. Munkholmen er et gammel fengsel og henrettelsesplass, en omvisning anbefales for å høre om øyas spennende historie. Her er det også fine bademuligheter i fjorden for de som føler seg modige. På Lian finner du merkede stier gjennom skogen. Grønlia er en koselig hytte i passende avstand fra trikkeholdeplassen og et fint sted for en kaffepause før tilbaketuren. Om du besøker Trondheim i skoleferien, benytt sjansen til å kjøre veterantrikk oppover. Det blir kjørt daglige turer med besøk på sporveismuseet inkludert. Mat kjøpes fra Norges eneste mat-trikk. 

Old building at Museum in Trondheim
Sverresborg Museum. Foto: Visit Trondheim

Sverresborg Museum

Noen få kilometer utenfor Midtbyen ligger Sverresborg Museum, et av Norges største friluftsmuseer. Blant de gresskledde bakkene finner du mer enn 120 historiske bygninger. De fleste ble bygd mellom 1700 og 1900, men her finner du også en sjelden stavkirke fra 1170. Museet har i tillegg en fast utstilling av hverdagslige gjenstander fra de siste 150 årene som gir et innblikk i dagliglivet gjennom tidene. 

overhead shot of city scape in Norway
Trondheim. Foto: Mykola Ksenofontov / Visit Trondheim.

Gøy i parken for hele familien

For en familiedag i parken, dra enten vest til Ilaparken eller øst til Ladeparken. Begge parkene har artige lekeplasser og nok plass til å springe rundt etter en ball. Grøntområder for å slappe av på og sitteplasser finner du også begge steder. 

Kjøl deg ned på Skuret

Rusle ned til Fosenkaia på en solskinnsdag og nyt noe kaldt å drikke på Skuret, et gammelt båtskur som er gjort om til bar og kafé. Skuret ligger midt i hjertet av maritime Trondheim. Baren, som kun er åpen i sommerhalvåret, er like populær blant studenter og hipstere som båtfolk. Med tidvis mye aktivitet på og rundt båtene er det alltid noe å følge med på, men om det ikke holder å se på båtene kan du se byen fra vannet selv. Book en båttur fra Trondheim by Boat.

REGNVÆRSDAGER

Handle til krampa tar deg!

Trondheim sentrum har en rekke svært stilige klesbutikker. Mange, inkludert oss, vil påstå at her finner du landets beste utvalg av high-end mote utenfor Oslo. Sjekk ut Carma, Retro, Bogart.Cosmo, Shine og Høyer, alle ligger få minutters gange fra hotellet. Forvent topp kundeservice og et godt utvalg av eksklusive merker. Alle de ovennevnte har også nettbutikk, om det virkelig ikke frister å forlate hotellrommet. 

Vitensenteret 

Gøy og lærerikt oppsummerer Vitensenteret, som oppfordrer til nysgjerrighet og kreativitet. Fokuset er på praktisk erfaring og spenningen ved vitenskap. Her finner dere massevis av sesongbaserte eksperimenter som barn i alle aldre kan prøve seg på. Vitensenteret huser også Norges første 3D planetarium som tar deg med på en reise i verdensrommet. I helgene har de filmvisninger her. 

Britannia Cinema.

Britannia Kino

Gjennom sommeren viser vi barnefilmer på hotellet. Perfekt for de virkelige regntunge dagene! 

two kids playing an instrument in a tree at Ringve Music Museum
Ringve Museum.. Foto: Lena Knutli

Musikkmuseer 

Enhver større by med respekt for seg selv har et anstendig utvalg av kunstmuseer, og Trondheim er intet unntak. I tillegg har vi hele to anerkjente og veldig forskjellige museer dedikert til musikk. Ringve er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Deres internasjonale samling består av i alt 2000 instrumenter fra hele verden. Rockheim derimot er dedikert til norsk populærmusikk fra 1950-tallet til i dag. En ”tidstunnel” tar deg på en reise gjennom tiårene med masse interaktive innslag, video og lyd på veien. 

group of young people swimming in the fjord in Trondheim
Fjord bading. Foto: Jarle Hagen / Visit Trondheim.

Bading

Bading er stort sett en kald (les: iskald) opplevelse så langt nord, men på Pirbadet får du varme og sommertemperaturer året rundt. Norges største innendørs badeanlegg ligger rett ved fjorden og svære panoramavinduer gir deg nesten følelsen av å være der ute. Med bølgebasseng, klatrevegg, badstuer, vannsklier, stupetårn og et lite utendørsbasseng går timene raskt her, enten du skal leke, øve på svømmeteknikk eller rett og slett slappe av. 

UTENFOR BYEN

Røros

Røros står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er en gammel gruveby som ligger rundt 630 meter over havet. Det lille bysentrumet er sjarmerende og koselig med små, fargerike trehus. Synlig fra nærmest overalt i byen er de gigantiske slagghaugene som byen er kjent for. Slagg er et avfallsprodukt fra gruvedrift og haugene ligger som en påminnelse om byens industrielle historie. De som er interesserte i historie og ikke lider av klaustrofobi vil nok få mye ut av et besøk i Olavsgruva, en gammel kobbergruve og museum. Røros har en stor samisk befolkning og en rik matkultur, og er definitivt plassen for godt reinsdyrkjøtt. I og rundt byen finnes et stort utvalg av gårdsutsalg og restauranter med masse forskjellig lokalprodusert mat og drikke. 

Oppdal

Om noen snakker om safari er sannsynligheten stor for at tankene går til steder mye lengre sør en fjellbygda Oppdal. Men skal du til Oppdal bør en safari definitivt stå på lista di. Da snakker vi selvfølgelig moskussafari. Oppdal er den eneste plassen i Norge og en av veldig få steder i verden hvor du kan se dette sjeldne arktiske dyret. Oppdal er best kjent som et vintersportssted, men når snøen smelter gir den plass til et stort nettverk av merkede stier for fjellturer og terrengsykling. Elverafting er også en populær aktivitet. Om du er glad i brød og bakst er det kun én plass å spise lunsj, nemlig det prisvinnende og populære bakeriet Sprø.

Hitra og Frøya

På øyene Hitra og Frøya får du oppleve Trøndelags kystkultur. Frøya er den minste øya og ligger lengst fra fastlandet med Norskehavet til vest. Neste stopp, Island! La en av de mange lokale fiskerne ta deg med til de beste fiskeplassene og prøv fiskelykken - fanger du din egen middag? Eller hva med å utforske det magiske livet under vann? Sjøen her er kjent for å ha veldig klart vann og er en populær plass å dykke. På disse to øyene finner du også antakeligvis noen av den beste sjømaten i verden. Kamskjell og krabbe er spesielt verdt å nevne, og det er ikke uten grunn at du ofte finner disse på menyen på Britannia.  

Tautra. Foto: Sorin Calineata

Tautra

Til tross for en størrelse på beskjedne 1,5 kvadratkilometer har øya Tautra noe å by på for mange. Her finner du klosterruiner fra 1207 i tillegg til et moderne kloster fra 2006, hvor 14 nonner bor i dag. Du er velkommen til å bli med på en av deres sju daglige gudstjenester eller du kan besøke kirkerommet for stilletid eller bønn. Inne i kirkerommet ber nonnene om fullstendig stillhet. Tautra tilbyr også en helt annen type religiøs opplevelse, nemlig ølsmaking av lokalprodusert øl fra Klostergården. Du kan nyte ølen alene eller sammen med anbefalte retter fra restauranten på stedet. Klostergården huser også en gårdsbutikk, hvor du kan kjøpe naturlige såper, håndlagd av nonnene. Om ingenting av dette frister er Tautra også en velkjent plass for fugletitting. Øya er lett tilgjengelig med bil, men den morsomste veien utover er definitivt med rib-båt fra Trondheim sentrum. 

Steinvikholm Castle. Foto: Mykola Ksenofontov / Visit Trondheim.

Ålesund

Litt lengre unna ligger Ålesund. En by som absolutt bør være på ruta om du er på vei sørover langs vestkysten. Byen er kjent over hele verden for sin jugendstilarkitektur og er medlem av et europeisk nettverk av jugendstilbyer. Her er de i godt selskap med blant annet Barcelona og Wien. Ta deg god tid og løft blikket, og du vil se slående og intrikate detaljer på bygningene rundt deg. For å se Ålesund ovenfra anbefaler vi utkikksposten Aksla, her har du panoramautsikt over byen og kysten. Kommer du kjørende hit fra Molde kan du kjøre Atlanterhavsveien, viden kjent som en av de mest spektakulære veiene i verden. 

Kom og snakk med vår Concierge for å planlegge og bestille turer, eller utfordre oss til å finne de perfekte aktivitetene for deg og dine nærmeste.