• Hospitality
  • · Palmehaven

Verdens vakreste jobb

Britannia Hotel er så privilegert å ha ikke bare en, men to fantastiske blomsterdekoratører som jobber på huset. Gretha Husby og Wenche Birkeland har nesten 100 års erfaring til sammen, og sørger for at Britannias mer enn 1000 blomstervaser alltid er i sin fulleste prakt.

Artikkel · 3 min lese
Floristene ved Britannia.
Wenche Birkeland and Gretha Husby have nearly 100 years of flower decroting experience between them. Photo Wil Lee-Wright / Britannia Hotel

Britannia Hotel er så privilegert å ha ikke bare en, men to fantastiske blomsterdekoratører som jobber på huset. Gretha Husby og Wenche Birkeland har nesten 100 års erfaring til sammen, og sørger for at Britannias mer enn 1000 blomstervaser alltid er i sin fulleste prakt.

Blomsterdekorasjoner er en essensiell del av hotellets utforming, og Britannia er det eneste hotellet i Norge som har egne ansatte til denne oppgaven. Når blomsterarrangementene er profesjonelt utført, vil de passe sømløst inn i hotellets stil og design. Når de skapes av eksperter, vil de både komplementere og høyne opplevelsen i like stor grad.

Blomsterdekorasjon fra Palmehaven.
Flowers play a central role in Britannia's decor and can be found in all rooms, including here on the juice table in Palmehaven. Photo Wil Lee-Wright / Britannia Hotel

«Blomsterdekoratører kan ofte være kontrollfriker fordi de gjerne er perfeksjonister når det gjelder å lage dekorasjoner», forklarer Gretha, som begynte å jobbe med blomster i 1972. «Jeg begynte med blomsterdekorering da jeg var 13 på grunn av bestevenninne min, familien hennes hadde et gartneri like i nærheten av der vi bodde i Nardo. Jeg jobbet der hver sommer og jul, helt til jeg endte opp med å ha ansvaret for plassen når de var på ferie. Da var da jeg begynte å like å ha ansvar.»

Etter å ha drevet forskjellige butikker og kjeder i Trondheim – og dekorert er par kongelige brylluper og skip på veien – har Gretha virkelig hatt nok av ansvar opp igjennom årene. Nå leder hun avdelingen hvor hun, sammen med Wenche, sørger for at det er friske blomster på alle hotellets 257 rom, i tillegg til å dekorere alle de forskjellige avdelingene i samsvar med hver enkelt områdes individuelle stil.

«Britannia har en ganske så klassisk stil, men hver avdeling igjen har sin egen vri og stil», sier Gretha. «Speilsalen har for eksempel en prominent borddekorasjon i en gullkrukke. En veldig klassisk stil, men vi introduserer også visse tematiske blomsterarrangement, som villblomstene våre på starten av høstsesongen.

Deres pièce de résistance må forøvrig være dekorasjonene som pryder glassbordet i lobbyen, som møter gjestene med et innbydende vell av farger og friskhet. Blomsterarrangementene byttes ut hver uke, med blomster og farger i samsvar med det som foregår inne og årstiden ute, og tiltrekker seg en jevn strøm av lokalbefolkningen, som kommer ens ærend for å se hva Britannias blomsterteam har frembragt.

Wenche, som også har jobbet med blomster siden 1972, og laget dekorasjoner for store anledninger som ski-VM i 1997 i løpet av karrieren, sier at borddekorasjonen er deres «signatur».

«Vi må tenke annerledes om blomster for et sted som Britannia, sammenlignet med, la oss si, blomsterdekorasjoner hjemme», utyper Wenche, som villig innrømmer at hun tok jobben da hun hørte om Grethas stilling og lot seg «rive med» av den utrolige muligheten. «Her [på Britannia] er det mange flere detaljer å ta i betraktning, mange forskjellige fargekombinasjoner å ta hensyn til. Du er nødt å tenke annerledes. Det gjør at jeg utvikler meg som blomsterdekoratør, og det er høydepunktet på CV-en min, selv i godt voksen alder.»

To av våre tusen vaser på hotellet.
Britannia has an incredible 1000 vases throughout the hotel. Photo Wil Lee-Wright / Britannia Hotel

Grethas blomsterkarriere startet på Statens gartner- og blomsterdekoratørskole Vea. Det var den eneste skolen av sitt slag i Norge på den tiden; i dag finnes det flere. Og hun er nå en nasjonalt anerkjent mesterdekoratør, som Britannia både er så heldig å ha hos oss og stolt over å presentere for gjestene våre. Teamet hennes kan tilpasse alle områdene på hotellet slik at hvert rom oppfyller gjestenes preferanser. Dekorasjonene deres begrenser seg ikke til pene blomster på frokostbordet og smakfulle dekorasjoner på konferansescenen, men omfatter også rommet du bor på, dekorasjoner for bryllupsbilen, buketter for spesielle anledninger og mye mer. Og fordelen er selvsagt at de også er på huset – så gjesten slipper å være mellommann mellom blomsterhandleren og stedet for arrangementet.

Fokuset deres på denne tiden er julen. I den anledning fokuserer de på hotellets mål om å skape nye tradisjoner: De ønsker å ikke bare produsere de samme gamle dekorasjonene i stor skala, men å tenke nytt og skape noe som er unikt for Trondheim. Detaljene for i år ble holdt strengt hemmelig inntil november og lystenningen, da det hele ble avduket. 

Det er verdens vakreste jobb

Gretha Husby

I bunn og grunn er det slik at det Gretha og Wenche ikke vet om å arrangere stilker, blader og kronblader ... det er ikke verdt å vite. «Det er verdens vakreste jobb», avslutter Gretha.