• Food & Drinks
  • · Palmehaven

Britannias samarbeid med lokale matprodusenter: Røroskjøtt

Frokosten på Britannia skal skille seg ut fra den tradisjonelle hotellfrokosten, og mange av våre produkter er spesialprodusert for hotellet.

Artikkel · 4 min lese

Den andre i en serie artikler som ser på samarbeidsproduktene på menyen til Britannia Hotels frokost: kjøttprodukter fra Røroskjøtt.

Sten Thure Solli, Operations Manager, Røroskøtt

De siste 20 årene har tilgangen på lokale, førsteklasses råvarer økt betydelig i Trøndelag. Denne grasrotrevolusjonen har forvandlet regionens kulinariske omdømme. 

Trondheim-Trøndelag ble kåret til European Region of Gastronomy i 2022. Her får du se nærmere på områdets brede og varierte matkultur. Vi beskriver hvordan hotellet samarbeider med en rekke naturbaserte næringer for å kunne servere sjømaten, kjøttet og grønnsakene du får servert på tallerkenen din – og drikkene du får nyte fra glasset.

Baked liver paté from Braattan Gaard with our own bacon from Røroskjøtt and pickled mushrooms.
Bakt leverpostei fra Braattan Gaard med eget bacon fra Røroskjøtt og syltet sopp.

Frokost i Palmehaven, under ledelse av soussjef Øivind Tiller, er kanskje det stedet hvor samarbeidet med de lokale produsentene er mest synlig. Buffeen bugner av lokale matvarer, mange av dem spesialproduserte for hotellet. 

Øivind Tiller at food station in Britannia's Palmehaven
Soussjef Øivind Tiller i Palmehaven.

Bacon og skinke fra Røroskjøtt

Britannia samarbeider med leverandører i hele Trøndelag og resten av landet. Men vi kommer ikke unna at gruvebyen Røros er bredt representert. 

Så, hvordan har denne lille fjellbyen med rundt 5 000 innbyggere klart å posisjonere seg som et suverent sted for økologisk matproduksjon og uavhengige produsenter? Det er mange faktorer som spiller inn, men de fleste er enige i at samarbeidsånden og organiseringen av de lokale aktørene har ført til matrevolusjonen.

– Rørosmat og organisasjonens medlemmer er stolte leverandører til restaurantene hos Britannia Hotel, sier Hilde Sorken. Hun er direktør for Rørosmat, som er en organisasjon som består av 26 matentusiastiske produsenter i regionen. 

Å få æren av å levere råvarer til et femstjerners hotell, er et samarbeid som inspirerer til samhold blant produsentene våre. Det er dessuten i tråd med mottoet vårt: 'Sammen om matglede'. Det er et kvalitetsstempel for organisasjonen vår.

Hilde Sorken, direktør for Rørosmat
Sten Thure Solli, Røroskjøtt.

Røroskjøtt er en annen av Britannias lokale leverandører. De leverer en rekke kjøttprodukter av høy kvalitet til hotellet. For eksempel førsteklasses stykningsdeler til tørrmodningsskapene hos restauranten Jonathan Grill, samt pålegg til frokostbuffeen.

– Vi var så heldige og få lov til å være med da Britannia gjenåpnet, sier Sten Thure, produksjonsleder hos Røroskjøtt.

– Vi har en rekke sesongprodukter, og vi har også produkter som vi leverer hele året. Vi har fokus på dyrevelferd og å bli kjent med kundene våre for å forstå hva de ønsker. Vi har utviklet mange produkter sammen med Britannia.

Coppa skinke

Det inkluderer Coppaskinke, som er svinenakke som tørkes og spekes over tid med masse salt, krydder og urter. Den vakuumeres og ligger i kjøleskapet i 4–6 uker før den henges til tørk i 2–3 måneder. Resultatet er en spekeskinke som smaker helt fantastisk. Ikke for salt, og med hint av krydder og pepper.

Coppaskinken er designet av Britannias soussjef Øivind Tiller, som jobber med utvikling hos Røroskjøtt i tillegg til rollen sin ved hotellet. Mange av produktene han arbeider med, ender opp på frokosttallerkenen når du besøker hotellet. 

Stekt egg fra Galåvolden Gård med Britannias eget bacon fra Røroskjøtt.

Øivind har også nettopp laget en ny spesialsalami med sjøtang som smaker som trøffel, høstet ved Byneset like utenfor Trondheim. Enda et lokalt og unikt produkt hos Britannia. 

– Disse produktene gir gjestene våre en smak av Trøndelag, men de setter også fokus på hotellet og vil forhåpentligvis vinne priser i fremtiden, sier Øivind. 

Posjert egg fra Galåvolden Gård med Britanniaskinke, asparges og hollandaise.

Røroskjøtt leverer også forskjellige skinker, samt tykt, røkt bacon med mye lavere vanninnhold, og som ikke er injisert med salt. Det er et standardprodukt som brukes i flere av frokostrettene, inkludert leverposteien, og som minner om de fineste femstjerners frokoster på kontinentet.

– Det viktigste til frokosten er vanligvis egg, bacon og juice av høy kvalitet, sier Øivind. – Derfor var det veldig viktig for oss å ha førsteklasses bacon. Vi regner med du er enig!

Soussjef Øivind Tiller i Palmehaven. Foto: Lars Petter Pettersen.

Frokost i Palmehaven

I Palmehaven og Britannia's historiske salonger serverer vi femstjerners hotellfrokost, der gjestene våre kan bestille fra vår á la carte meny eller fra noen av våre bemannede stasjoner på buffet. Der tilbyr vi nylagede omeletter i tillegg til charcuterie med skinker og deilige oster. Ved frokosten serveres et stort innslag av hjemmelaget pålegg, ferskt brød og søtbakst og retter tilberedt av sesongens beste lokale råvarer.

Palmehaven. Foto: Studio Dreyer + Hensley

Frokosten på Britannia skal skille seg ut fra den tradisjonelle hotellfrokosten. Vi har blant annet lagt større vekt på à la carte-retter som kokkene lager på bestilling. Det betyr ferskere mat og mindre svinn. Det koster heller ikke noe ekstra for gjestene, ettersom frokosten er inkludert i prisen. Alt på à la carte-menyen er nøye gjennomtenkt og lages utelukkende av de beste ingrediensene. De fleste av dem er lokale, og mange av dem er spesialprodusert for hotellet.

À la carte-menyen ledsages av en høykvalitets buffé, samt varme retter fra forskjellige kokkestasjoner – alt servert med Palmehavens velkjente stil og service. Denne samhandlingen gjør at gjestene kan enkelt kommunisere med kokkene og servitørene, som er stolte over å kunne servere de lokale produktene som står på menyen. Men som Øyvind forklarer, er det samarbeidet med de lokale leverandørene – og naturligvis smaken – som er alfa og omega:

– Så lenge produktene er tilgjengelige og av god kvalitet, jobber vi gjerne med dem. Vi får enkelte produkter fra andre deler av landet, blant annet røkt laks fra Vega i Nord-Norge. Produsenten lot meg besøke dem og se hvordan de lager røkelaksen, og fordi vi fikk lage vår egen smaksprofil.

Øivind Tiller holding cheeses in Palmehaven, Britannia Hotel.
Øivind Tiller.

– Vi har mange fantastiske produsenter i Trøndelag, som vi også setter pris på å kunne samarbeide med. Målet er å servere den beste frokosten vi klarer, slik at gjestene starter dagen på best mulig måte. Disse produktene er ikke en gimmik. Målet vårt er å skape de beste smakskombinasjonene, og heldigvis har vi mange av de beste leverandørene i nærheten.